superzdravo

Kako se kuva kinoa? Zovu je KRALJICOM ŽITARICA, a svidela bi se Novaku Đokoviću

Kinoa je žitarica koja ima dosta dobrih strana po ljudski organizam. 

Kinoa je jedna od najzdravijih namirnica, a proces kuvanja uopšte nije težak foto: Sia-James/Shutterstock

Kinoa ima nadimak "kraljica žitarica", a to je zbog mnogih dobrih strana koje nudi ljudskom organizmu. 

 

Ona je jedna od namirnica bez glutena, ima dosta proteina, belančevina, vlakana, kao i aminokiselina, a nazivaju je i zamenom za pirinač.

 

Ona potiče iz Južne Amerike i smatra se za jednu od tradicionalnih hrana domorodaca iz ovog dela sveta.

 

Poslednjih godina je sve popularnija i u našoj zemlji, ali još uvek mnogi nisu najsigurniji kako ide proces kuvanja kinoe. 

 

A priprema ova namirnice je veoma laka. Prvi korak je, naravno, da operete kinou.

 

Nije liše da i da je potopite na nekih desetak minuta. A posle toga kinoa nalijte vodom u odnosu 2:1,.

 

Zatim sačekajte da proključa, ali imajte na umu da se kuva na laganoj vatri -  nemojte okernuti ringlu na jako.

 

U principu je dovoljno oko 15 minuta da se skuva. Tokom procesa kuvanja kinoa će da nabubri, pa može da se uveća i do četiri puta.

 

Bonus video: