uz kafu je savršena

Najlepša KEKS TORTA pravi se za 25 minuta: Kremasti i čokoladni slatkiš bez pečenja, želatina, pudinga... (RECEPT)

Torte koje se ne peku su uvek zgodno rešenje ako vam se gosti najave u poslednjem trenutku, kao i ako žudite za domaćim slatkišem uz kafu

Čokoladna keks torta s prelivomfoto: Cookrate - Cakes/YouTubePrintscreen

Keks torte spadaju u omiljene domaće poslastice jer ne zahtevaju mnogo truda, a umesto pečenog biskvita ulogu kore ima keks, pa priprema traje mnogo kraće.


Ovaj božanstveni i kremasti dezert ima mnogo varijanti, a najlepše su one sa čokoladom i slatkom pavlakom.


Sastojci:

 

  • 700 grama keksa
  • 600 ml mleka
  • 100 g šećera
  • 1 kesica vanilinog šećera
  • 80 g kakao praha
  • 200 g putera
  • 150 g crne čokolade
  • 100 ml slatke pavlake

 

Čokoladna keks torta s prelivomfoto: Cookrate - Cakes/YouTubePrintscreen

Priprema

  1. Poređajte keks po dnu kalupa za tortu.
  2. Odvojte 300 grama keksa, pa ga izlomite na manje komade. Ubacite ih u kesu za zamrzivač, pa izudarajte oklagijom da se dobro izmrve i sipajte u činiju.
  3. Sipajte u šerpicu mleko, šećer i vanilin šećer, pa dobro razmutite da se šećer otopi i zagrejte do ključanja.
  4. Zatim u to dodajte kakao, pa nastavite da mutite na srednjoj vatri.
  5. Ubacite i puter koji je odstojao na sobnoj temperaturi, pa mešajte dok s ne otopi. Ostavite da se hladi.
  6. Prelijte tom smesom izlomljeni keks, pa dobro promešajte spatulom.
  7. Nanesite smesu na keks poređan po dnu kalupa, pa ravnomerno rasporedite.
  8. Iseckajte čokoladu sitno, pa je pomešajte s proključalom slatkom pavlakom i dobro promešajte dok se ne sjedini.
  9. Premažite time tortu.
  10. Stavite u frižider da se stegne.

Pogledajte pripremu.