najjednostavniji

Džem od jagoda gotov za samo pola sata: Starinski recept koji ćete ljubomorno čuvati od zaborava

Ako vam je ostalo jagoda i hoće da propadnu evo načina da ih iskoristite 

foto: Shutterstock / 135pixels

Mnogi ljudi obožavaju jagode i žao im je što veoma brzo prođu. Ipak, postoji način da ih sačuvate, doduše u prerađenom obliku, i za hladne zimske dane. 

 

Evo kako na najlakši način možete da napravite domaći džem od jagoda u kojem možete uživati tokom cele godine. 

 

Ovaj recept je isproban više puta i svi su oduševljeni. Pa da krenemo.

 

Potrebno je:

 

  • 1 kg jagoda
  • 600 gr šećera
  • 1/2 limuna

 

Priprema:


Ukoliko možete da nađete najbolje je da uzmete domaće jagode jer su mnogo slađe i imaju manje vode, pa je potrebno znatno manje vremena za kuvanje.

 

Džem od jagoda na starinski način foto: Profimedia

 

Nakon što dobro operete jagode stavite ih u šerpu, u jedan red, pa odozgo stavite šećer. U zavisnosti od toga koliko je jagoda slatka procenite koliko šećera je potrebno. Ostavite da stoji bar sat vremena, a zatim stavite da se kuva na najvećoj temperaturi oko pola sata. 

 

Tokom kuvanja odozgo će se pojaviti pena, koju treba skidati kašikom. Pred kraj kuvanja dodati sok od limuna i skinuti sa vatre. Pripremiti tegle, a potom sipati u teglu zatvoriti metalnim poklopcem pa teglu okrenuta naopako do sutra ujutru.


Kad se ohladi možete ga konzumirati.