loša navika

Kako kafa utiče na organizam? Evo šta se dešava u telu ako svaki dan pijete ovaj napitak

Koliko je kofein štetan i nekoristan, jasno je kad uzmete u obzir da je na skali "težine" odvikavanja na petom mestu, posle heroina, nikotina, kokaina i alkohola. 

Kafa uopšte nije zdrava, tvrdi dr Borović foto: LightField Studios/Shutterstock

Mnogo je onih koji ne mogu da zamisle jutro bez kafe, a većina ljudi se i ne zaustavi na toj prvoj jutarnjoj, već i tokom dana nastavlja da ispija šolju za šoljom.

 

Uživamo tako, bezbrižno, u mirisu i aromi, kafa nas rasani, oraspoloži... Kad nam neko i skrene pažnju da bi možda trebalo malo da smanjimo ugođaj, pozovemo se na naučne studije koje ukazuju da kafa ima i pozitivan uticaj na zdravlje.

 

Šta je od svega toga istina, i da li je kafa ako ne "zdrava", ono bar "bezazlena", Mondo je pitao primarijusa dr Petra Borovića.


- Ljudi koji uživaju u kafi, zapravo uživaju u kofeinu, koji je otrovna biljna baza i svrstava se u droge. Koliko je kofein štetan i nekoristan, jasno je kad uzmete u obzir da je na skali "težine" odvikavanja na petom mestu, posle heroina, nikotina, kokaina i alkohola - objašnjava dr Borović za MONDO.

 

 

Ali, to nisu ni izbliza svi loši efekti koje kafa može da izazove ljudskom organizmu. 

 

- Kao da to samo po sebi nije dovoljno, štetnost kafe pojačava se termičkom obradom. Kafa je svetlozelene boje, ali posle prženja na temperaturi višoj od 280 stepeni, kidaju se ugljenične veze u strukturi zrna, kafa pocrni, stvaraju se kancerogena jedinjenja - kaže dr Borović, podsecajući da je kafa jedina namirnica za koju nam je "normalno" da je u ishrani koristimo ugljenisanu.

 

Kafafoto: Shutterstock/doodko

Kafa je veoma povezana i sa osteoporozom. Kofein u organizmu ostaje izmedu 68 i 72 sata, a on onemogućava korišcenje kalcijuma i magnezijuma iz hrane.

 

- Kosti se stalno obnavljaju jer imaju dve vrste ćelija, jedne razgrađuju, a druge formiraju nove strukture koštanog tkiva. Tako se kosti neprekidno prilagođavaju opterećenju i naporima. Pošto kafa blokira preuzimanje kalcijuma iz namirnica, nove strukture koje se stvaraju su lošeg kvaliteta i gustina kostiju opada - objašanjava dr Borović.

 

Kafa se pije i u društvu foto: Shutterstock / anatoliy_gleb

Naravno, to su stvari koje se neće manifestovati odmah. 

 

- Žene to osete tek kad udu u menopauzu, pošto se tada i fiziološki gubi kalcijum, a ako su rezerve već male, stvar je još gora. Tako i kafa doprinosi statistici koja kaže da danas svaka treća žena i svaki sedmi muškarac imaju osteoporozu - kaže Borović. 

 

Da li je onda kafa bez kofeina manje zlo, bar za one koji ne mogu da je se odreknu?

 

- U zrnima kafe, pored kofeina, nalazi se više od 800 isparljivih sastojaka, to je prvo. A drugo, kafa bez kofeina ne postoji. Moguće je samo smanjiti udeo kofeina u kafi... Ali, da bi se smanjio sadržaj kofeina, kafa se obrađuje na različite nacine. Jedna od metoda je da se, recimo, zrno uroni u kiselinu. Time se smanjuje procenat kofeina, ali time kafa postaje kisela i mnogo češće izaziva gastritis - navodi dr Borović.

 

Kafenisanjefoto: Maria Markevich/Shutterstock

Osim što je otrovna sama po sebi, kafa je i neka vrsta lepka za druge otrove. 

 

- Kafa je, dakle, sama po sebi otrov koji ljudi dobrovoljno unose. Ali, ona i pojačava žudnju za drugim otrovima, što dokazuje ponašanje pušaca. Je l' vi poznajete pušaca koji ne pije kafu, i koji uz kafu neće zapaliti ne jednu, nego vrlo često i dve cigarete, jer jedno bez drugog ne ide - pita se Petar Borović. 

 

Mnogi navode da ih prva jutarnja šolja kafe razbudi i popravlja raspoloženje.  Međutim, Borović ubija i tu iluziju. 

 

- Kofein posle prvog gutljaja, kao i sve ostale droge, stiže do glavnog centra za zadovoljstvo u mozgu u roku od nekoliko sekundi, i podiže nivo beta endorfina, prirodnog 'opijata', hormona koji izaziva osećaj prijatnosti. Istovremeno, kafa utiče i na nadbubrežne žlezde koje pojačano luče hormone stresa. Zbog endorfina, organizam nema načina da oseti da je u krvotok upravo grunuo hormon stresa, ali se zbog tog prikrivenog stresa razbuđuje, i mi imamo utisak da smo odjednom bolje raspoloženi, budni i puni energije - objašnjava doktor. 

 

Mnogi kafu piju i više puta dnevno foto: Shutterstovck / BublikHaus

Kad popijemo kafu, dakle, mi postignemo ono što smo želeli, ali po cenu nepotrebnog stresa kojem smo izložili organizam.

 

- Kafa negativno deluje i na srce, jer kad popijemo šoljicu, srčani ritam ostaje poremećen naredna tri sata. To stanje u kojem se srce nalazi posle konzumiranja kafe je stanje do kojeg nikad ne dolazi prirodno. Izazivaju ga isključivo kafa i cigarete, koje istovremeno stimulišu simpatička i parasimpatička vlakna, naređujući srcu da "krene" i "stane" u isto vreme. Tako se srce posle kafe satima nalazi u stanju napetosti koju ne može da reši - završava Borović.