magija

Saveti stručnjaka za brzo čišćenje: 7 trikova uz koje ćete PRLJAVŠTINU iz kuće ukloniti DUPLO BRŽE

Ako bi vam dobro došlo da deo vremena koji uložite u ribanje kuće potrošite na neki drugi način - na pravom ste mestu. 

Niko od nas ne voli baš da čisti kuću, ali svi to moramo da radimofoto: Shutterstock / Africa Studio

Suočite se s tim - čišćenje je gnjavaža. Međutim, sa odgovarajućim trikovima i malo planiranja, možete znatno smanjiti vreme koje vam potrebno za skidanje kamenca, borbu sa prašinom i drugim neprijateljima čistog doma.

 

Stručnjaci za ovu oblast su otkrili tajne uz koje profesionalni čistači mogu brzo, ali temeljno, da urede vašu svaku kuću od početka do kraja. Ukradite ove savete i brzo ćete imati više slobodnog vremena, kao i čist dom.

 

1. MORATE DA IMATE SISTEM

 

Stručnjak za brzo čišćenje Debi Sardone kaže da svako smanjenje vremena čišćenja kuće počinje sa sistemom. To znači da čistite kuću istim redosledom svaki put: znači jednu po jednu sobu, i počinjete i završavate na istom mestu u prostoriji kako ne biste gubili vreme na trčanje napred-nazad.

- Da biste smanjili vreme, morate biti dosledni – to je cela premisa. Radiš istu stvar svaki put kada čistiš, tako da je to rutina. Rutina je metoda, a to je znatno bolji način čišćenja jer brzina dolazi od metode - umesto od žurbe. Zaista možete očistiti svoju kuću za pola vremena. To nije trik - kaže Sardone.

 


2. ČISTITE ODOZGO KA DOLE, SLEVA NA DESNO
 

Nemojte započinjati sređivanje kuće brisanjem stolića za kafu, a zatim čišćenjem roletni, zato jer će onda prašina sa roletni pasti na vaš sveže očišćeni sto za kafu. Sardone kaže da počnete od vrha sobe, na primer brisanjem prašine sa ventilatora na plafonu, i onda se lagano spustite se do poda da biste eliminisali suvišan posao.

Isto tako, čišćenje s leva na desno obezbeđuje da pokrijete celu sobu umesto da jurite sa mesta na mesto.

- Većina ljudi nešto vidi i očisti, zatim pogleda gore i vidi nešto drugo i očisti to, a prljavština padne na ono što ste upravo očistili. Ako čistite od gore ka dole i s leva na desno - nećete imati potrebe da neka područja radite dva puta - kaže Sardone.


3. SREDSTVA ZA ČIŠĆENJE NA GOTOVS

 

 

Ako imate sve preparate za čišćenje na dohvat ruke znači da nećete gubiti vreme hodajući napred-nazad do ormarića ispod sudopere. Sardone preporučuje nošenje kecelje, ili čak pojasa za stolarski alat. Ovo može biti teško sa nekoliko velikih boca sredstva za čišćenje, ali nisu vam potrebne velike boce - sipajte sredstva za čišćenje u male boce sa sprejom za višekratnu upotrebu koje je lako nositi. Takođe možete da stavite svoje zalihe u sanduk ili kantu da biste ostali organizovani i uštedeli vreme.

- Ako, recimo, unajmite stolara i on se penje i spušta merdevinama svaki put kada mu zatreba ekser, nikada to ne biste tolerisali. Trebalo bi mu znatno duže vremena. Isto je i sa čišćenjem - navodi Sardone.
 

4. DETERDŽENT I SODA BIKARBONA

 

Mast neizbežno završava na kuhinjskim elementima, pogotovo oko šporeta, koliko god se vi trudili da budete pažljivi. Ovde vam može pomoći standardni deterdžent za pranje posuđa. On će uništiti masnoću na ormarićima i oko šporeta.

Pomešajte jednu kašiku tečnog deterdženta sa oko tri - četiri litra tople vode. Prvo testirajte rastvor na neupadljivom mestu. Obrišite ga čistim sunđerom ili krpom, da biste bili sigurni da neće oštetiti ili promeniti boju površine koju čistite. Zatim ga isperite drugim sunđerom i toplom vodom. Za čvrste mrlje ili naslage koje se neće ukloniti deterdžentom, pomešajte sodu bikarbonu sa vodom i lagano istrljajte problematično mesto krpom.

5. LIMUN JE MAGIČAN

 

 

Rđa na terasama, tremovima, garažnim podovima i prilazima zna baš da bode oči. Iako mnogi tako mislie, nije potrebna kiselina da biste je uklonili. Umesto toga, koristite limun. Kiselina u limunovom soku će rastvoriti rđu. Prepolovite limun, iscedite sok na mrlju i ostavite da upije oko 10 minuta. Za mrlje koje su na betonu nedeljama, mesecima ili duže, oribajte četkom sa tvrdim vlaknima. Zatim isperite sokom od limuna i čistom vodom.

 

6. MINERALNO ULJE
 

 

Otisci prstiju i mrlje su veliki neprijatelji sudopera i površina od nerđajućeg čelika. Mnogi ne znaju da mineralno ulje može da vam pomogne da ih pobedite

 

- Ulijte malo mineralnog ulja na krpu i obrišite je jednom nedeljno. Ovo odbija vodu. Mineralno ulje takođe pomaže da se pasta za zube i drugi predmeti ne zalepe za umivaonik, što olakšava brisanje - kaže kaže Laura Delutri, ekspert za brzo čišćenje.

 

7. OČISTITE MIKROTALASNU KAO ŠAMPION
 

 

Unutrašnjost vaše mikrotalasne verovatno izgleda kao ratna zona. Nažalost, zapečenu hranu - posebno ako stoji danima ili duže - može biti teško ukloniti.

Ali trik je u tome da vam pomogne i sama mikrotalasna. Delutri predlaže da se u takvim situacijama šolja kafe puna vode stavi u mikrotalasnu i zagreje dok ne proključa.

 

- Ovo stvara vlagu koja otpušta bilo šta na vrhu, sa strane ili na dnu mikrotalasne pećnice. Zatim uzmite vlažnu krpu i obrišite površinu - kaže ona.