"rat. uvek rat."

Nije mogla da ne pomene — JUGOSLAVIJU: Mila Jovovović skrhana, RASTRZANA i slomljenog srca po izbijanju rata u Ukrajini

Američka glumica srpsko-ukrajinskog porekla našla se među poznatim ličnostima koje su uputile javni apel povodom ruske invazije na Ukrajinu

foto: Profimedia

Proslavljena glumica Milica Bogdanovna Jovović (46), poznatija svetu kao Mila Jovović, često je u prošlosti pričala o svom poreklu i životu svoje meštovite porodice, koja je ostavila iza sebe Evropu i osmelila se za novi početak u Americi.


Zato ne čudi što se, po izbijanju rata u Ukrajini, među prvima oglasila i progovorila o teškoj situaciji u kojoj su se našli ljudi u ovoj zemlji.

 

Kako je Mila istakla, ona se oseća rastrzano, jer ima i ukrajinsko i rusko poreklo, a podelila je i nekoliko linkova na kojima su informacije o načinima da se pomogne Ukrajincima.


Srce mi je slomljeno, zapanjeno pokušavam da obradim sve što se dogodilo ove nedelje u mojoj rodnoj Ukrajini. Moja zemlja i narod su napadnuti. Porodica i prijatelji se skrivaju. Moja krv i koreni potiču i iz Rusije i iz Ukrajine. Rastrzana sam na dva dela dok gledam kakav se horir odvija, zemlja se uništava, porodice raseljavaju, ceo njihov život leži u ugljenisanim delovima oko njih. Sećam se rata u domovini mog oca, u nekadašnjoj Jugoslaviji, i priča moje porodice o traumi i teroru koji su doživeli. Rat. Uvek rat. Lideri koji ne mogu da donesu mir. I uvek, narod plaća krvoprolićem i suzama — poručila je Mila i pozvala da se pomogne Ukrajini.

 


Mila Jovović rođena je u Kijevu 1975. godine, kao ćerka sprskog lekara Bogdana Jovovića i ruske glumice Galine Loginove. Preko oca ima i crnogorsko poreklo, a iako je rođena u Kijevu, u detinjstvu je najviše vremena provea u Moskvi. Kako je jednom pričala, gotovo da nema sećanja na Kijev, a Sovjetski savez je napustila 1980. godine, kada je njena porodica emigrirala u Los Anđeles.