Ukoliko ste neretko na antibioticima, hranite se zasićenim mastima, ova moćna mešavina će vam pomoću da ublažite tegobe i telo očistite od toksina.
Čudesne suve smokve koriste se za očuvanje zdravlje decenijama, a njihova lekovita svojstva prepoznata su kada je reč o nezi kože, zdravlju kostiju, lečenju helikobakterije, držanja dijabetesa pod kontrolom, kao i hroničnih bolesti.
Suve smokve imaju visok sadržaj vitamina C, vitamina E i kalcijuma. Aktivni sastojci koji se nalaze u suvim smokvama deluju kao snažan antioksidans.
Ukoliko muku mučite sa upornom heliko bakterijom ili vam je dijagostikovan čir na želucu, suve smokve u hladno ceđenom maslinovom ulju vam mogu pomoći.
Priprema:
60 plodova suve smokve
10 kašika maslinovog ulja
Isecite smokve na sitne komadiće, važno je da imaju mesa unutra, stavite ih u staklenu teglu i prelijte maslinovim uljem. Hermetički zatvorite i ostavite u frižideru 40 dana. Nakon tog perioda konzumirajte dva puta dnevno pre obroka.
Ovim elikisrom ćete očistiti želudac od toksina, bakterija, a služokoža će biti zaštićena.
Ukoliko niste u mogućnosti da čekate 40 dana, ovo je drugi, jednostavniji recept.
300 grama suvih smokava izbelandati u blenderu, pa dodati zagrejano maslinovo ulje. Ostaviti da se prohladi i staviiti u hladnjak 7 dana. Nakon toga svakog jutra i večeri konzumirajte pre jela.
Suve smokve obiluju mineralima i to kalcijumom, cinkom, selenom, kalijumom, bakrom i gvožđem.
Maslinovo ulje je takođe poznat kao snažan antioksidans, a lekari ga preporučuju kod osoba sa Kronovom bolesti.