recept dana

Neodoljiva POSLASTICA koju će obožavati sve generacije: Pripremite ukusan TART od JABUKA

Ovaj kolač možete biti svež i mekan nekoliko dana, a to je plus za svaku domaćicu.

foto: Profimedia

Ukoliko ste ljubitelji osvežavajućih poslastica koje će voleti čitava porodica, onda je idealno rešenje da prirpemite ukusan tart od jabuka koji se topi na prvi zalogaj.

 

Sastojci za testo:

 

200 grama brašna

120 grama margarina ili putera

8 kašika šećera

2 žumanca

6 kašika mleka

kašika praška za pecivo

vanilin šećer

rendana korica limuna

 

Fil:

 

5 jabuka

6 kašika šećera

60 ml vode

4 kašičice cejlonskog cimeta

vanilin šećer

4 kašike domaćeg džema od kajsije

limunov sok

 

Priprema:

 

Iseći jabuke na tanke kolutove, staviti u šerpu, pa prelijte sa vodom, limunovim sokom i šećerom. Kuvati dok ne omekšaju i puste sok. Kasnije dodajte vanilin šećer, cimet, džem od kajsije. Mešajte dok smesa ne bude kremasta.

 

Dok se hladi pripremite testo, brašno, šećer i prašak za pecivo pomešati, dodati margarin, žumanca i vanilin šećer. Mesite testo i dodajte mleko i koricu limuna. Kada umesite testo, ostaviti ga pola sata prekrivenog krpom. Pripremite klup za tart u koji ćete staviti razvijeno testo, a preko njega sipajte fil. Pecite 15 minuta na 180 stepeni.

 

foto: Profimedia

 

Kolač možete ukrašavati karamel prelivom, agava sirupom, sladoledom, džemom.