Dragulj italijanske kuhinje na sasvim drugačiji način
Sastojci:
- 1 pileće belo meso
- 1 kašika suvog začina
- 100 ml ulja
- 2 pune kašike brašna
- 400 g testenine po izboru
- 100-200 g svežeg spanaća
- 1/2 kašičice belog luka u prahu (može i više, po želji, a može i da se izuzme)
- malo soli i bibera
Priprema
Belo meso staviti u manji lonac pa naliti vodom, da prelije preko mesa, dodati suvi začin i ostaviti da se kuva sve dok kada ubodete nožem kroz najdeblji deo on lako prolazi kroz meso. Izmedju 40 i 60 minuta.
Za to vreme pripremiti ulje, brašno, još jednu šerpu za sos, lonac za testeninu, oprati spanać i naseckati na rezance.
Kada je belo meso gotovo na dve ringle staviti obe šerpe, tj šerpu i lonac. U lonac sipati vodu za testeninu, a u šerpu sipati ulje.
Kada se ulje zagrejalo, pazite da ne počne da gori, nemojte na najjačoj vatri raditi, dodati brašno i polako mešati dok ne dobije svetlo žutu boju, oko 5 minuta, možda i kraće.
Nakon tog vremena naliti supu u kojoj se belo meso kuvalo i mešati.
Dodati beli luk, so i biber i mešati. Sos treba da je redak, ređi od jogurta. Ukoliko nemate dovoljno supe dodajte vode.
Sada dodati spanać i izmešati. Smanjiti vatru na laganu, od 0 do 3, na 1.
Kada u loncu voda provri dodati testeninu i kuvati 10 minuta.
Za to vreme odkostiti belo meso i iseckati na kockice.
Posle 10 minuta testeninu direktno iz lonca prebaciti u šerpu sa sosom.
Odmah zatim dodati i belo meso i sve opet promešati.
Probati, pa ako je potrebno dodati soli ili bibera, začina po ukusu.
Testenina će da upije deo sosa i dodatno omekša. Poslužiti posle 10 – 15 minuta od dodavanja testenine.
Ukoliko dugo odstoji doliti malo vode ili supe i promešati lagano. Ovakva jela se stežu što duže stoje.