i to je moguće

I TOKOM DIJETE GA MOŽETE JESTI KAO PRILOG SALATAMA: 3 fantastična načina da napravite POSNI majonez!

Veoma je ukusan i nakon jela vas neće mučiti gorušica i težina u želucu.

foto: Shuterstock

Sastojci:

 

6 ravnih kašika gustina

24 kašike vode

3 kašičice senfa

9 kašika ulja

sok od 1/2 limuna

biber

so

 

Priprema:

6 ravnih kašika gustina dobro izmešati sa 24 kašike vode da se razbije svaka grudvica. Skuvati da se zgusne. Kad se masa prohladi, uz neprekidno mućenje mikserom dodati prvo 3 kašičice senfa. Zatim dodati jednu po jednu 9 kašika ulja. Na kraju sipati sok od 1/2 limuna. Mutiti da sve bude kompaktno. Dodati soli i bibera prema ukusu. Ostaviti da stoji na hladnom, najmanje 1 sat pre služenja ili korišćenja u pripremi drugih posnih jela.

 

POSNI MAJONEZ OD SOJINOG MLEKA

 

Sastojci:

 

200 ml nezaslađenog sojinog mleka

300 ml ulja

kašičica limunovog soka

2 kašičice jabukovog sirćeta

kašičica senfa

soli po ukusu

 

Priprema:

 

Polako mutite sojino mleko i dodajte lagano 150 ml ulja. Kada se mleko i ulje savršeno spoje, opet lagano dodajte jabukovo sirće. Zatim sipati limunov sok i prstohvat soli, pa nastavite da mutite još minut, dva. Sada dodajte senf i ostatak ulja. Mutite sve dok ne dobijete kremastu masu i vaš posni majonez je gotov.

 

POSNI MAJONEZ OD KROMPIRA

 

Sastojci:

2 krompira

kašičica senfa

limunov sok

kašika belog vina

200 ml ulja

so

biber po ukusu

 

Priprema:

 

Krompir skuvajte u ljusci, ohladite, oljuštite i propasirajte. Dodajte senf, biber, limunov sok i so, pa sve dobro promešajte. Dodajte jedan decilitar vode, promešajte i počnite da lagano mutite mikserom. Dodajte polako ulje. Kada dobijete gust sos, sipajte kašiku belog vina i promešajte. Napomena: kao i tokom mućenja majoneza koji se priprema sa jajima i za posni majonez potrebno vam je mnogo strpljenja kako bi se sastojci lepo sjedinili.

 

 

 

 

foto: Profimedia