Ovaj ručak ćete imati i za naredni dan
Potrebno je:
250 g crnog luka
1,5 kg krompira srednje veličine
400-450 g mlevenog mesa
2 jajeta
2 kašike kisele pavlake
2 dl mleka
po želji so
po želji biber
po želji tucana paprika (slatka, ljuta)
Priprema:
Krompir oljuštiti i iseći na kolutove po širini ili dužini. Kolutovi debljine oko 0,7 cm. Prokuvati ih do 70% kuvanosti i odmah procediti. Još bolje je prebaciti ih u hladnu vodu da se ne bi sami skuvali od svoje unutrašnje temperature i raspali. U tiganju ispržiti crni luk dok ne počne da žuti, zatim dodati mleveno meso, posoliti i pobiberiti po želji.
Ovde takođe možete dodati i tucanu papriku ili sitno seckan beli luk, ali nije neophodno. Kada se meso dovoljno isprži (počne da rumeni) skloniti sa vatre i u posudu za pečenje počnite da ređate kolutove krompira i uključite rernu na 200 stepeni da bi se zagrejala na vreme. Možete ih slagati kao crep, a možete i kao pločice, zavisi od količine krompira i koliko želite redova musake. Kada ste složili prvi red prekrijte ga mlevenim mesom koje ste prethodno pripremili.
Zatim sledi sledeći red krompira, u ovom slučaju poslednji. Kada ste sve pripremili, u jednu posudu razbijte dva jaja, dodajte kiselu pavlaku i mleko, so i biber po želji i dobro smućkajte dok se ne dobije homogena smesa. Sa ovim prelijte musaku ravnomerno. Ubacite musaku da se peče. Trebaće joj oko 40 minuta, ali najbolji indikator je ako gledate da li se jaje zapeklo kako treba. Posto je krompir bio ubačen gotovo skuvan ne morate brinuti da li će jaje da pregori, a krompir da ostane živ unutra.