recept

OSVAJA NA PRVI ZALOGAJ: Sočna gibanica po bakinom receptu biće GLAVNI ADUT za vaša mala slavlja

Ukusna, dekorativna, oduševiće vas na prvi pogled

foto: Bakina kuhinja

Potrebno je:

1/2 kg tankih kora
200 gr sira
100 gr sira tvrđeg
3 jaja
100 ml mleka
200 gr kisele pavlake
ulje
za ukrašavanje čeri paradajz
susam
prašak za pecivo

Priprema:


Veću tepsiju dobro podmazati uljem, pa staviti prvu koru. 200 gr sira izdrobiti, dodati pavlaku, 2 jaja i 1 belance. Žumance staviti u tvrđih 100 gr sira i na krupno ga izdrobiti i izmešati.

U sir i pavlaku i jaja malo ulja dodati prašak za pecivo, manje od cele kesice, i sipati mleko i izjednačiti. Koru namazati filom, malo je zgužvati i staviti na dno. Do nje drugu, treću, četvrtu a zatim ređati popreko kore.

Odozgo staviti celu koru, pokriti i uljem malo premazati. Sledeće kore namazati filom, ali ih uvijati u tanke rolnice, rasporediti preko zadnje kore, četiri u razmaku i četiri rolnice preko, kao na slici.

Između stavljati kašičicu tvrdog sira i žumance i pomalo seći paradajza. Premazati uljem sve i preliti ostatkom fila. Posuti malo susamom, peći na 200 stepeni C oko 50 do sat vremena. Seči i uživati u savršenom ukusu.