(RECEPT)

NAJBOLJA STVAR JE ŠTO MOŽE DA POTRAJE ČAK ČETIRI DANA: Biskvit od jabuka i jogurta ― kao doručak ili lagani desert

Najveća prednost ovog kolača jeste što ga na sobnoj temperaturi možete držati čak četiri dana.

foto: Shutterstock

Sastojci:

 

  • 350 ml grčkog jogurta
  • 200 g šećera
  • 150 ml maslinovog ulja
  • 50 ml soka od limuna
  • 3 velika jaja
  • 1 kaišičica ekstrakta vanile 
  • 600 g jabuka
  • 300 g višenamenskog brašna
  • 3 kašičice praška za pecivo
  • 1/2 kašičice sode
  • 2 kašičice mlevenog cimeta
  • 80 g smeđeg šećera
  • 2 kašike maslaca
  • Prstohvat soli


Postupak:

 

Zagrejte rernu na 170 stepeni. Premažite posudu za pečenje maslinovim uljem. Jogurt, šećer, maslinovo ulje, limunov sok, jaja i ekstrakt vanile pomešate u velikoj posudi.

 

Ogulite jabuke i nasecite ih na kockice. Dodajte ih u smesu s jogurtom. Zatim ubacite brašno, prašak za pecivo, sodu, so i ½ kašičice cimeta i mešate dok ne razbijete sve grudvice brašna. Ostatak cimeta pomešajte sa smeđim šećerom i dve kašike maslaca i stavite sa strane.

 

Polovinu testa prebacite u posudu za pečenje, a preko toga rasporedite smesu šećera i maslaca. Prelijte ostatkom smese. Pecite otprilike 50 minuta prekriveno aluminijskom folijom. Nekoliko minuta pre kraja foliju skinite kako bi kolač poprimio zlatnosmeđu boju.