Brze, ekonomične i veoma jednostavne ćuftice, pogodne za laganu večeru ili ručak.
Sastojci:
tikvice – 750 g
beli luk – 1 čen
peršun – 2 kašike, iseckan
mirođija – 1 prstohvat, sušena
biber – 2 prstohvata ili po ukusu
kukuruzno brašno – 5 kašika
1 jaje
so – po ukusu
maslinovo ulje – za posipanje
Priprema:
Očistite tikvice od krajeva i ne ljušteći ih narendajte na krupno. Stavite izdašan prstohvat soli, promešajte dobro i ostavite da puste vodu oko 1 sat.
Ocedite i temeljno istisnite svu tečnost od tikvica. Razbijte u njih jaje, stavite začine i kukuruzno brašno.
Promešajte i ako je potrebno dodajte još brašna, tako da jednostavno možete da oblikujete ćuftice.
Blago namazanim rukama uzimajte smesu i pravite blago spljeskane loptice. Poređajte ih u posudu za pečenje pokrivenu papirom za pečenje.
Pospite svaku ćufticu od povrća maslinovim uljem.
Pecite dok ne dobiju zlatastu preplanulost u prethodno zagrejanoj rerni na 175 stepeni.