recept dana

RUČAK KOJI OSTAVLJA BEZ DAHA: Lazanje sa bešamel i crvenim prelivom!

Za crveni sos na ulju propržite sitno iseckani crni luk, dodajte meso, posolite, pobiberite i dinstajte 10-tak minuta.

foto: Shutterstock

Potrebno je:

 

500 g kora za lazanje

300 g kačkavalja

 

Za bešamel sos:

 

60 g putera

60 g brašna

4 čaše mleka

po ukusu so

po ukusu mleveni crni biber

 

Za crveni sos:

 

3 glavice crnog luka

1 kg mešanog mlevenog mesa

1,5 l soka od paradajza

1 lovorov list

1 kašikica šećera

po ukusu so

po ukusu mleveni crni biber

po ukusu ruzmarin

po ukusu bosiljak

 

Priprema: 

 

Za crveni sos na ulju propržite sitno iseckani crni luk, dodajte meso, posolite, pobiberite i dinstajte 10-tak minuta.

 

Nakon toga prospite vodu koju je pustilo meso, nalijte sok od paradajza, dodajte lovorov list, bosiljak i ruzmarin po ukusu. Dodajte so i biber i suvi biljni začin, stavite 1 malu kašičicu šećera i kuvajte na tihoj vatri 20 minuta.

 

Za bešamel sos u dublji sud stavite puter da se rastopi.

 

foto: Profimedia

 

Zatim u puter sipajte brašno i mešajte, kratko da se brašno malo uprži.

 

Postepeno dodajte toplo mleko i energično mešajte da se ne bi stvorile grudvice. Posolite i pobiberite po ukusu, kuvajte na tihoj vatri do željene gustine.