Izaberite bilo koji od ovih recepata i imaćete ukusan i hranljiv ručak
Predlozi za brze i jednostavne obroke za koja ne morate da idete do prodavnice, piše Stvar ukusa.
Špagete sa crvenim sosom
Sastojci:
- pakovanje špageta
- 1 veći pelat ili 2 manja (može paradajz sos)
- 1 crni luk
- 2 čena belog luka
- bosiljak
- 125 g putera
- malo tucane paprike
- so
Priprema
Sipajte pelat u šerpu, a zatim oljuštite crni luk, presecite na pola i dodajte. Stavite ceo puter, oljuštite beli luk i ubacite cele čenove unutra koje ste malo pritisli nožem. Zatim dodajte bosiljak cele listove, malo tucane paprike i so. Stavite na srednju temperaturu i kuvajte nekih 45 minuta. U međuvremenu skuvajte špagete. Kada sos bude gotov izvadite crni i beli luk i bosiljak. Sos treba da bude kremast. Ubacite špagete u sos i vaš obrok je gotov.
Ćufte u paradajz sosu i pire krompir
Sastojci:
- paradajz sos
- krompir
- 300-400 g mlevenog mesa
- 1 jaje
- prezle
- so, biber
Priprema
U posudi sjedinite mleveno meso, jaje, prezle i začinite po želji. Oblikujte smesu u male loptice i propržite u tiganju. U šerpi napravite paradajz sos i ubacite ćufte. Napravite pire krompir i poslužite.
Pileći ajmokac
Sastojci:
- 1 pileće grudi
- veza zeleni za supu
- 5-6 čenova belog luka
- 3 kašike brašna
- komadić putera ili malo ulja
- 2 kašike limunovog soka ili sirćeta
- so
- beli biber
Priprema
Od piletine i zeleni skuvajte supu. Skuvano meso odvojite od kosti, skinite kožicu, pa isecite na krupnije komade.
Napravite ajmokac: na malo putera ili ulja kratko propržite sitno iseckan beli luk, dodajte brašno, pa nalivajte sa nekoliko kutlača supe (oko pola litra), uz neprestano mešanje. Kada je sos umerene gustine, stavite komade mesa i ostavite na tihoj vatri još nekoliko minuta.
Ako je sos pregust, razredite ga supom. Začinite belim biberom i limunovim sokom ili sirćetom pre služenja.