čizkejk na ruski način

KOLAČ KOJIM RUSI ZAVRŠAVAJU USKRŠNJI POST: Paška s pomorandžama i sirom kojoj sigurno nećete odoleti (RECEPT)

Predstavljamo vam interesantan recept za jedan od najpopularnijih kolača u Rusiji

foto: Shutterstock

Paška je poslastica u kojoj su, uz voće i druge dodatke, glavni sastojci švapski sir i jaja, inače zabranjeni tokom vaskršnjeg posta, piše Lepa & Srećna.


Paška se za Uskrs pravi u specijalnom kalupu koji ima i hrišćanske inicijale X B (Hristos voskrese) pa oni ostanu ispupčeni kad se kolač izvadi iz njega.
Ko nema ovaj starinski drveni kalup, poznat pod imenom pasočnica, može da čokoladom iscrta inicijale sa strane.


Za pasku postoji više recepata, a mi vam predstavljamo recept sa pomorandžom.

 

foto: Shutterstock

Sastojci:

 

  • 400 gr švapskog sira
  • 2 pomorandže
  • 50 gr putera
  • 1 šolja šećera
  • 100 pavlake (20% masti)
  • šećer u prahu


Priprema


Oljuštite pomorandže pa koru naseckajte, prodinstajte i osušite pa koristite kao dekoraciju.

 

Otopite puter, dodajte šećer a posle 5 minuta i pulpu i sok pomorandži. Kuvajte dok počne da karamelizira. Dodajte pavlaku, promešajte i sklonite s vatre. Kad se ohladi, mutite švapski sir i kašiku po kašiku dodajte smesu od pomorandži (malo ostavite za dekoraciju)

 

Stavite u kalup (može biti bilo koja činija koju ste prethodno obložili providnom folijom) i ostavite preko noći. Prevrnite iz kalupa, ukrasite prah-šećerom i korama pomorandže.