Okupite celu porodicu za trpezom
Sastojci za testo:
1 kg brašna
1 kašičica soli
2 dl ulja
0,5 l mleka
50 g kvasca
2 kašičice šećera
Za nadev:
250 g sira
2 jajeta
Za premazivanje:
1-2 žumanceta
malo mleka
malo ulja
kim ili susam (po želji)
Priprema:
Izdrobiti sir viljuškom, dodati cela jaja, jedno po jedno, 2 ili 3 komada, zavisno od veličine, da masa ne bude retka i ne curi iz kiflica u pleh.
Zagrejati mleko sa šećerom i dodati kvasac, pa ostaviti da nadođe.
U prosejano brašno izmešati so, čija količina može biti i veća, zavisno od slanosti sira. Dodati mlako mleko sa nadošlim kvascem i ulje, pa zamesiti meko glatko testo. Ostaviti testo prekriveno krpom da naraste.
Naraslo testo podeliti na 6 delova (za manje kifle) ili na 4 dela (za veće kifle). Svaki deo blago premesiti, oblikujući lopte.
Svaku loptu rastanjiti oklagijom na 2-3 mm debljine, u obliku kruga.
Seći na 8 jednakih trouglova.
Na spoljnu stranu trougla staviti nadev od sira i jaja, krajeve trougla priljubiti preko nadeva da fil ne iscuri i urolati kiflicu.
Kiflice ređati u nepodmazan pleh ili na pek papir, tako da kiflica leži na špicu trougla.
Ostaviti kiflice da dobro narastu u plehu, oko 1 sat. Peći ih na 180 stepeni i posuti kimom.