zdravo

Utiče na KRV, NERVNI SISTEM, IMUNITET: Evo kako MORSKA VODA deluje na naš organizam

0

Odlazak na more nije samo stvar odmora, već ono ima i mnoge druge blagodeti na naš organizam 

foto: Shutterstock / Nadya Korobkova
foto: Shutterstock / Nadya Korobkova

Svake godine mnogi ljudi isčekuju leto s ogromnom željom da odu na more, jer je to način da se odmore, zaborave na svakodnevne probleme, ali je ono zapravo mnogo više od toga.

 

Morska voda ima mnoge blagodeti na naš organizam, povoljno utiče na kožu, čisti krv, oporavlja nervni sistem.

 

 

Pogledajte šta je to što nam more daje, a nije samo puki fizički odmor.

 

Povoljno utiče na krvotok

 

Kada se kupate u moru joni soli kroz kožu ulaze u krv, što podstiče proizvodnju krvnih zrnaca i povećava nivo hemoglobina, metalproteina odgovornog za prenos kiseonika u ćelije organizma.

 

Dovodi endokrine žlezde u ravnostežu

 

U morskoj vodi se nalazi veliki procenat soli koja sadrži mnoge lekovite makro i mikro elemente. Jod, kalcijum, kalijum, magnezijum, sumpor, kao i minerale i katalizatore koji ubrzavaju metabolizam i poboljšavaju funkcionisanje endokrinog sistema. 

 

Kupaći kostim, Bikini, Plaža, More, Letovanje, Prijateljstvo, Drugarice
foto: IKO-studio/Shutterstock

 

Osnažuje nevni sistem

 

Poznato je da broma umiruje organizam, a magnezijum  podstiče eliminaciju viška vode. Dejstvo ova dva elementa smanjuje rizik dobijanja glavobolje. Morska so pozitivno utiče i na receptore u koži i ona ostaje u sloju epidermisa tri do četiri nedelje nakon ulaska u more.

 

Jača nam psihu

 

Morska voda sadrži jod koji je važan za pravilno funkcionisanje štitne žlezde i za sintezu hormona koji podstiče intelektualni razvoj i jača mentalne sposobnosti. Deca koja nemaju dovoljno ovog važnog hormona u organizmu mogu da zaostaju u psihofizičkom razvoju.

 

More, Žena, Osmeh, Horoskop, Sreća, Sunce
foto: Shutterstock/Sergey Novikov

 

Štiti od prehlade i virusa 

 

Jedan mililitar morske vode sadrži hiljadu čestica morske soli. Tokom jednog dana provedenog na moru, dete udahne oko 10 milijardi ovih čestica, koje imaju lekovito dejstvo na disajne puteve, bronhije i pluća. Morska so snabdeva telo selenom, hemijskim elementom ključnim za funkcionisanje štitne žlezde i održavanje imuniteta.

 

 

 

makonda-tracker