uvek deluju

I kod alergije i kod prehlade: 5 prirodnih načina da brzo i efikasno OTPUŠITE NOS

0

Ovi prirodni trikovi odlična su prva pomoć kod nazalne kongestije, bez obzira na to da li se nos zapušio usled alergijske reakcije ili je u pitanju simptom prehlade ili gripa

foto: fizkes/Shutterstock
foto: fizkes/Shutterstock

Na početku prehlade ili usled alergijskog ili infektivnog rinitisa često može doći do nosne opstrukcije, koja se češće naziva začepljenjem nosa i koja se ispoljava nedovoljnim protokom vazduha kroz nos. S obzirom na to koliko je ovaj deo disajnog trakta važan, zapušen nos otežava normalan proces disanja, pa je veoma važno očistiti ovaj kanal.


Uglavnom se veruje da se nos zapuši usled previše nosle sekrecije, ali češće se to dešava zbog upaljenih krvnih sudova u sinusima, do čega može doći prilikom prehlade, gripa, alergije, infekcije sinusa itd. Šta god da je uzrok, postoji više načina da se nos otpuši i da se "prodiše", a ako ovih prirodnim metodama pridružite rastvor na bazi soli i kapi za nos ― efekat je još bolji!

 

  • Ne zaboravite vlažnost vazduha


Ukoliko je vazduh u prostoriji suv, dolazi do isušivanja sluzokože, pa se povećava verovatnoća da će doći do upale ili se postojeća upala otežava.
U ponudi je sve više kvalitetnih ovlaživača vazduha koji vam mogu pomoći da održite optimalnu vlažnost, a uz to izbegavajte preteranu upotrebu klima-uređaja.

 

  • Pijte više tečnosti

 

Ako sumnjate da ste se prehladili ili da bolujete od gripa, prvi i najvažniji korak vam je hidratacija. Povišenim unosom tečnosti se sekrecija razređuje i izbacuje, a smanjuje se pritisak na sinuse, što smanjuje i upalne procese i iritaciju. Ukoliko osećate i grlobolju, najbolji izbor su tople tečnosti poput čaja i supa.

 

Prehlada, Kijavica, kašljanje, Curenje iz nosa, nos, maramica, bolest, Grip
foto: Profimedia
  • Vruć tuš

 

Ne samo što treba da pijete više vode, već odmah treba da odete pod tuš kako bi vam para dodatno razredila sekret i rasteretila diajne puteve. Imajte na umu da je ovaj efekat kratkotrajan i da može da se desi da se nos ponovo zapuši, ali u svakom slučaju se tuširajte češće i pomoći ćete sebi!

 

  • Tople obloge

 

Pored vrućeg tuša, možete zagrejati sinuse i oblogama za ovaj deo tela. Dovoljno je da nakvasite toplom vodom peškirić ili ga ugrejete na radijtoru i stavite ga preko čela i nosa, na mesto gde se nalaze sinusi.

 

  • Inhalacija

 

Budući da je para toliko efikasna u otčepljivanju nosa, ona će posebno brzo delovati direktnom inhalacijom, odnosno ako je u potpunosti usmerite u disajne puteve. Ako nemate kućni inhalator u koji biste sipali fiziološki rastvor, jednostavno stavite vodu da proključa, a možete joj dodati i prirodne sastojke kao što su esencijalna ulja ili lekovito bilje poput bosiljka. Ne zaboravite da prekrijete glavu peškirom, a potom nagnite glavu iznad tečnosti i udišite paru kako bi se sekret razložio.

 

 

makonda-tracker