prave navike

Dobar je za mršavljenje, ali i za jačanje imuniteta: Ovo su sve blagodeti ZELENOG ČAJA

0

Uz kombinaciju kofeina i flavonoida, vaš organizam će trošiti više energije, a uz dodatak limunovog soka postaćete otporniji na bolesti. 

foto: Shutterstock/KMNPhoto
foto: Shutterstock/KMNPhoto

Širom sveta poznat je napitak koji pomaže u povećanju energije koju koristi organizam, a sve zahvaljujući flavonoida koji deluje kao antioksidant u kombinaciji sa kofeionom, a oba ova elementa nalaze se u zelenom čaju. 

 

Uz konzumiranje ovog čaja, preporučuje se da pojačate i fizičku aktivnost kako bi učinkovitost istog na vaše kilograme bila još veća. Preporučuje se da dnevno konzumirate dve do tri šolje zelenog čaja. 

 

— Bitno je napomenuti da zeleni čaj ne treba da se konzumira odmah nakon jela, već izmedju obroka - kazala je nutricionistkinja Marija Ivanović.

 

 

 

Pored kofeina i flavonoida on sadrži i ovaj napitak sadrži i vitamine B grupe, magnezijum, kao i folnu kiselinu, a njega često preporučuju i protiv povišenog holesterola. Takođe, vrlo je dobar i u jačanju našeg imunog sistema, ako mu npr. dodate malo limunovog soka. 

 

— Osobe sa srčanim problemima ili visokim krvnim pritiskom, bubrežnim problemima, problemima sa jetrom, čirom na želucu ne bi trebalo da uzimaju zeleni čaj. Trudnice i dojilje takođe treba da izbegavaju zeleni čaj - objašnjava Ivanovićeva.

 

Što se tiče pripreme, postoje dva načina, jedan jeste da vrelom vodom prelijete pola kašičice listića i procedite ga za šezdeset sekundi, a drugi je da ukoliko ga pripremate i kesice, tu istu kesicu prelijete zagrejanu vodu (ne treba da provri) i ostavite tako dva minuta. 

 

— Treba pripaziti da se ne dodaje previše šećera u čaj, ukoliko je čaj previše gorak najbolja opcija jeste zasladiti ga medom, takodje pored slasti biti ujedno i zdrav - zaključuje nutricionistkinja Marija Ivanović.

 

 

makonda-tracker