gastro

Lekar organizma: Med - hrana bogova

0
Pored brojnih blagotvornih svojstava i korišćenja u ishrani, smatra se izvorom zdravlja i lekarom organizma. Pomešan sa matičnom mleči jača potenciju kod muškaraca, a njegova umerena primena opravdava izreku da se najbolje stvari uzimaju u malim količinama.
foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Eliksir večnog života, kako se često naziva med, upotrebljava se u ljudskoj ishrani još od preistorijskog doba. U Egiptu koristio se prilikom balzamovanja, pa čak i kao sredstvo plaćanja, u antičkoj Grčkoj kao dar bogovima, u Evropi najčešće za ishranu, pravljenje maltera i u lečenju. U Nemačkoj je u 11. veku pivo zaslađivano medom, a na američkim kontinentima, posle dolaska kolonizatora u 16. veku, otkriveno je da su meksički domoroci bili iskusni pčelari.

 

Okrepljenje i za dušu i za telo: 10 najukusnijih i najzdravijih jela za post na vodi (RECEPTI)

 

Med predstavlja mešavinu preko 70 raznih sastojaka, a tačan sastav zavisi od cveća i bilja čiji nektar pčele skupljaju. Više od 80 odsto meda čine ugljeni hidrati, a najzastupljeniji su fruktoza i glukoza. Nešto manje od jedne petine je voda, dok je saharoza, odnosno stoni šećer, zastupljena do devet procenata.

Zahvaljujući velikoj količini blagotvornih sastojaka, med se koristi u ishrani, ali i kao lek. Izrazito obiluje vitaminima iz B i E grupe. Jedan kilogram meda ima hranljivu vrednost kao 50 kokošijih jaja, 3 kg ribe, 1 kg šunke, 2,5 kg telećeg mesa, 6 kg pomorandži ili 12 kg povrća.

 

Lekovita svojstva

Ako svakog dana uzimamo dve do tri kašičice meda, to će uticati na obnavljanje ćelija našeg organizma i zaštitu krvnih sudova, a u kombinaciji sa matičnim mlečom dolazi i do jačanja potencije. U narodnoj medicini med se preporučuje kao sredstvo protiv kašlja, opekotina, začepljenja nosa, zapaljenja sinusa, visoke temperature, lošeg mokrenja i nesanice. Kašika meda uz večeru obezbeđuje miran i dobar san. Brojni savremeni istraživači potvrdili su da med ubija bakterije i ima antiseptičko svojstvo.

 

Najomiljeniji prilog krije veliku opasnost: Evo zbog čega ne bi trebalo jesti pire krompir

 

Svima koristi

Med se može davati deci od navršene prve godine, a najbolje je početi sa bagremovim. Obezbeđuje zdravlje, vitalnost, bolji rast i napredak, otpornost na infekcije. Za razliku od belog šećera, med ne oštećuje zube, već čuva kalcijum i sprečava karijes. Podjednako je bitan i za srednjoškolsku omladinu i studente jer daje energiju, krepi organizam, popravlja koncentraciju i pamćenje. Savetuje se fizičkim i umnim radnicima zato što povećava izdržljivost, reguliše rad srca i krvotoka. Sportistima obezbeđuje energiju, uvećava mišićnu masu i omogućava vrhunske rezultate. Izuzetno je važno korišćenje meda u zrelom životnom dobu jer on intenzivira razmenu materija u srcu, mozgu i jetri. 

 

Mafini sa medom i bananom - recept 

 

Vreme pripreme: 30 minuta // Broj osoba: 6 // Cena: 225 din.

 

Sastojci:

4 banane

5 kašika meda

1 jaje

2 kašike putera, 75 ml ulja

225 g integralnog brašna

1 prašak za pecivo

1 kašičica sode bikarbone

1/2 kašičice soli


Priprema:

Izgnječite tri velike banane i potom dodajte med, jaja, puter i ulje pa sve mesite nekoliko minuta u činiji. Pomešajte brašno, sodu bikarbonu, so i prašak za pecivo, a zatim to dodajte u smesu sa bananom i sjedinite. Zahvatite testo kašikom i stavite ga u 12 korpica za mafine. Isecite četvrtu bananu, stavite nekoliko komada na svaki mafin i pecite 20 minuta na 190 stepeni.

 

foto: Shutterstock

Glumica Natali Portman godinama je vegetarijanac, a med redovno koristi kao zamenu za mnoge ukuse. Ona tvrdi da jutarnja kašika meda čini čuda za njeno zdravlje, ali i izgled.

 

Vreme je da se okrenete sebi: Zablistajte uz detoksikaciju (FOTO)

 

foto: Profimedia

Svoju popularnost često koristi kako bi promovisala zdrav način ishrane i nikada ne propušta da pomene koliko ova namirnica zauzima značajno mesto u njenoj kuhinji.

makonda-tracker