Sve prednosti tikvica

0
Blag ukus je glavna karakteristika ovog povrća koje je veoma popularno tokom leta, a pored toga što su veoma ukusne, one mogu da posluže kao pomoć u lečenju određenih oboljenja
Foto: Profimedia, Shutterstock
Foto: Profimedia, Shutterstock

Tikvice su omiljeno povrće većine ljudi, a pored toga što imaju nisku nutritivnu vrednost, veoma su ukusne i jeftine tokom sezone. Postoji nekoliko vrsta, a svaka se razlikuje po obliku, boji, veličini i ukusu.

Tikvica je u celosti jestiva, kora, meso i cvet, a interesantno je da su iz iste porodice kao lubenica i krastavac. U kulinarstvu se najčešće pripremaju kao varivo, u supama i čorbama, punjene, pečene na roštilju, kuvane na pari, u salatama, a koriste se čak i u pripremi pita i kolača.

Hranljivi sastojci iz tikvica imaju brojna blagotvorna dejstva na zdravlje: magnezijum pomaže u regulisanju pritiska, vitamini C i A sprečavaju razvoj ateroskleroze, hranljiva vlakna utiču na snižavanje holesterola, kao i na čišćenje toksina iz debelog creva. One su dobar izvor vitamina C i A, mangana, kalijuma, bakra, magnezijuma, fosfora, selena, hranljivih vlakana, folata i riboflavina.

KAO MEDIKAMENT

Malo je poznato da tikvice pomažu u lečenju astme, a ovo povrće ima i jaka antiupalna svojstva pa pomaže u sprečavanju paradentoze. Semenke iz tikvica koriste se prilikom uklanjanja kapilara, a delotvorne su i u snižavanju visokog krvnog pritiska.

Takođe, one umanjuju opasnost od pojave multipleskleroze. Laboratorijska istraživanja utvrdila su da fitonutrijenti u soku od tikvica imaju antikancerogena svojstva jer sprečavaju mutaciju ćelija. Njeni ekstrakti reduciraju simptome benigne hipertrofije prostate, a taj učinak pojačava se u kombinaciji sa drugim povrćem. Laboratorijska istraživanja pokazuju da sok od tikvica, isto kao i sok od bundeve, rotkve i praziluka, sprečava mutaciju ćelija.

NUTRITIVNA VREDNOST

Energetska vrednost 100 g sirovih tikvica sa korom iznosi 16 kcal/69 kJ. Od toga tikvice imaju 3,4 odsto ugljenih hidrata, 1,2 odsto proteina i 0,2 odsto masti. Od minerala sadrže manje količine mangana, magnezijum, fosfor, bakar, gvožđe, cink i kalcijum. Kad je reč o vitaminima, pored vitamina C, sadrže i vitamine B kompleksa u manjim količinama, tijamin, riboflavin, nijacin, pantotensku kiselinu, folnu kiselinu, piridoksin, a takođe i vitamin K. Sveže tikvice u 100 g sadrže 1,1 g dijetetskih vlakana i 2,2 g luteina.

RECEPT

Pohovane tikvice

Sastojci

  • 2 veće tikvice (ili 3 manje)
  • 3 jaja
  • 3 čena belog luka
  • 50 g sira (nije obavezno)
  • brašno
  • so ili začin od suvog povrća
  • svež peršun
  • sveže začinsko bilje

Priprema

1. Oljuštiti tikvice (ako su jako mlade dovoljno ih je samo oprati) i narendati. Dodati jaja, ispasirani beli luk, naseckan svež peršun i brašno. Masa treba da bude malo gušća nego za palačinke. Dodati so ili začin po ukusu i rendani sir po želji.

2. Kutlačom vaditi masu i pržiti je na vrelom ulju. Nakon pečenja, jelo izvaditi na papirni ubrus da bi se ocedilo od viška masnoće. Ukrasiti svežim začinskim biljem.

Šarliz Teron obožava voće i povrće, a omiljene su joj tikvice pripremljene na grčki način koje su punjene pirinčem i plavim patlidžanom. Takođe, ova poznata glumica često pravi šejkove od tikvica, a povremeno jede i samo semenke iz ovog povrća jer je saznala da su izuzetno zdrave.

Piše: Ksenija Konić

makonda-tracker