treba da znate

Budite VRLO oprezni ― karfiol nije uvek superzdrav! 5 namirnica koje GUBE HRANLJIVU VREDNOST kada se skuvaju

0

Mislili ste da spremili superzdrav obrok ako ste u njega ubacili karfiol? Možda ― sve zavisi od toga kako ste ga pripremili.

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Ključ zdravog organizma jeste zdrava ishrana, odnosno pažljiv odabir namirnica. Ipak, čak i kada ste odabrali najbolje moguće za sebe i svoju porodicu, imajte u vidu da u nekim slučajevima termičkom obradom određena hrana gubi dragocene nutrijente.

 

  • Blitva

 

Iako je odličan izvor kalijuma, kalcijuma i magnezijuma, svaka termička obrada ― i kuvanje i pečenje ― blitve smanjiće snagu ovih minerala, dok je jedini način da zadržite nešto od njenih bogatih sastojaka, a ipak ubacite blitvu u jelo dinstanje.

 

  • Karfiol


Sve popularnija zamena za pirinač gubi svoju nutritivnu vrednost kada se kuva ili obrađuje u mikrotalasnoj pećnici. Budući da se u samo 100 grama karfiola nalazi skoro 100 odsto preporučene dnevne doze vitamina C, stručnjaci preporučuju da se kafiol jede pečen.

 

Vitaminska čorba, čorba, povrće
foto: Shutterstock
  • Grašak

 

Ovo povrće je bogat izvor vitamina B6, a u samo 100 grama graška može se naći čak 244 miligrama kalijuma, 40 grama viramina C, obilje kalcijuma i magnetijuma itd. Kako objašnjavaju stručnjaci, grašak gubi svoje hranljive materije prilikom dugog kuvanja, pa se preporučuje da se ubaci u supu pre nego da on bude deo čorbe koja se predugo krčka.

 

  • Muskatna tikva


Tikva obiluje dragocenim hranljivim sastojcima poput vlakana, kalijuma, nartrijuma, vitamina C i A, magnezijuma, gvožđa... Laganog je ukusa i čest gost svake jesenje trpeze, ali kada se dugo kuva gubi nutritivnu vrednost. Preporučuje se da se, umesto toga, blanšira ili kratko zapeče.

 

  • Cvekla


Iako čak 88 odsto cvekle čini voda, njen sastav je izuzetan: ona sadrži biljna vlakna, folate, mangan, kalijum, gvožđe, vitamin C, proiteine... Ukoliko kuvate ili pržite cveklu, imajte u vidu, međutim, da nećete dobiti svu moć njenih sastojaka, a korisnija je u kratko kuvanoj supi ili ukiseljena.
 

 

makonda-tracker