Remek-delo italijanske kuhinje

Pica kalcone: Originalan recept za obrok koji se ne zaboravlja

0

Ispecite je na 220 stepeni dok ne dobiju lepu rumenu boju...

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Sastojci:

 

Za testo:

 

1 kg brašna


3 kesice suvog kvasca


3 ravne kašičice soli


2 ravne kašičice šećera


620 ml mlake vode

 

Za fil:

 

kečap


šunka


rendani sir


pavlaka


šampinjoni iseckani na listiće


origano

 

Italijanski specijalitet, nova zvezda vaše trpeze: Mini pica čašica

 

Priprema:

 

U dubljoj posudi pomešati brašno, kvasac, šećer i so, pa u sredini mase napraviti udubljenje i sipati vodu. Voda mora biti mlaka, nikako vruća, jer testo neće narasti. Kašikom lagano dodavati brašno sa strana posude i postepeno sjedinjavati testo. Kada se grubo sjedini izručiti testo na pobrašnjenu radnu površinu i dobro ga zamesiti. U toku mešenja dodavati po potrebi brašna kako se ne bi lepilo, ali ne treba preterati, jer testo treba da bude mekše.

 

Savet plus: što duže mesite testo ono je lepše, pod rukom se oseća da je glatko, pa je samim tim i dalja obrada lakša.

 

Testo vratite u posudu, pokrijte čistom pamučnom krpom i ostavite na toplom mestu oko pola sata da naraste. Biće otprilike duplo veće kada naraste. Testo se ponovo razmesi i rastanji oklagijom na debljinu 3 - 4 mm. Krugove možete praviti na dva načina - od nerazklagijanog testa pravite kuglice pa ih razvijate, ili razvijete celo testo u komadu pa uz pomoć prevrnutog manjeg tanjira odmerite krugove.

 

Recept koji i Italijani kriju od celog sveta: Pržena pica na tiganju

 

Na razvijenu kalconu stavite sve sastojke za fil, a možete i nešto dodati ili oduzeti, po želji. Preklopiti krugove, malo zavrnuti i pritisnuti rubove, ređati u podmazan pleh ili na papir za pečenje i svaku kalconu ili blago na par mesta zarezati nožićem ili bocnuti viljuškom.

makonda-tracker