Kamali je tradicionalan čapati hleb plemena Hunza.
Kamali hleb ne sadrži šećere, ni slatke dodatke, kao većina modernih čapati hlebova, piše Lovesensa. Jedan od važnih sastojaka je "glečersko mleko", odnosno mineralna voda boje mleka koja se otapa od glečera i bogata je mineralima i hranljivim materijama iz stena.
Sastojci:
1 šolja brašna od celog zrna mlevenog na kamenuili mešavina 1/3 pšeničnog brašna i 2/3 heljdinog brašna
na vrh kašičice morska so ili posoljeni začin od povrća
1/2 šolje glečerskog mleka (mineralna voda)
Priprema:
Pomešajte brašno i so, pa polako dodajte vodu i mešajte dok ne dobijete testo. Površinu na kojoj pravite hleb pospite brašnom, a zatim mesite dok testo ne postane mekano i elastično. Zavijte umešeni hleb u vlažnu krpu i ostavite da odstoji 30 minuta.
Jedite hleb bez griže savesti: Bez brašna, a ukusan (FOTO)
Podelite testo u loptice veličine oko 3 centimetra, a zatim urolajte svaku lopticu u tanke tortilje veličine oko 20 centimetara u prečniku. Tortilje pecite na plotni, prvo jednu, pa drugu stranu, oko 10 minuta. Pripremom ovog recepta dobićete oko 10 čapati hlebova.