Hleb je mnogima omiljena namirnica koju kombinuju uz razna jela. Ali, ovaj ukusni zalogajčić usko je povezan sa gojenjem jer je prepun ugljenih hidrata.
Ako želite da uživate u ukusnom sendviču bez griže savesti, napravite "upsi"
hleb - ukusnu, mekanu i zdravu verziju hleba bez trunke brašna!
Specijalitet koji spaja neodoljive ukuse: Tartiflet, voilà!
Priprema:
1. U jednu činiju izdvojite belanca, dodajte malo soli i umutite ih u sneg.
2. U drugu činiju stavite žumance, sir i prašak za pecivo i sve dobro izmiksajte dok ne dobijete ujednačenu, glatku smesu.
3. U dobijenu smesu postepeno dodajte sneg od belanaca, pa ga polako i postepeno umešajte kako bi zadržao volumen.
4. Na tepsiju raširite papir za pečenje, kašikom uzimajte smesu, pa je stavljajte na papir, ali ostavite dovoljno razmaka između peciva.
5. Tepsiju stavite u zagrejanu rernu i pecite hlepčiće oko 25 minuta na 150 stepeni.
Saveti:
- Kada peciva izvadite iz rerne iznenadiće vas njihov izgled sličan kuvanom belancu, međutim ne dajte se zavarati, upravo takvi moraju da budu, ali ne i zadugo. Naime, nakon što se u potpunosti ohlade, peciva je važno staviti u posudu s hermetičkim poklopcem, pa ih ostaviti preko noći. U tom periodu u potpunosti će da promene teksturu i počeće da liče na hleb.
- Hleb će ispasti vrlo izdašan i mekan, idealan uz saftna jela i za sendviče.
- Pecivo možete da napunite i slatkim namazima, pa da ga jedete i kao desert.
Za ljubitelje ljute hrane: Sokobanjski kavijar
SASTOJCI
3 jaja
100 grama sirnog namaza
1/2 kašičice praška za pecivo
Prstohvat soli