Potrebni sastojci:
1 kockica svežeg kvasca (32 grama), 300 ml mlakog mleka, 6 kašika šećera, pola kašičice soli, 50 ml ulja, rendana kora 1 limuna, 2 jejeta, 800 g brašna.
Za premazivanje:
1 jaje, parče margarina za premazivanje pleha.
Uskršnje zemičke sa voćem i glazurom od džema
PRIPREMA:
Izmrvite kvasac u posudu, dodajte mleko, šećer i ostavite da odstoji oko 10 minuta. Zatim dodajte so, ulje, izrendajte i dodajte koru limuna, dva jajeta i sve to izmešajte dok se ne sjedini. Postepeno dodajte 800 grama brašna i umesite testo. Mesite oko pet minuta. Prekrijte posudu krpom i ostavite da stoji oko sat vremena, odnosno dok se testo ne udvostruči. Premesite testo. Na podlogu stavite malo brašna, izvadite testo i podelite na tri dela. Od svakog dela napravite po traku dugu oko 80 cm.
Tri trake spojite u pletenicu. Parčetom margarina premažite pleh, a zatim u njega položite pletenicu u krug. Pleh prekrijte krpom i ostavite da stoji 35 minuta.