Sastojci:
Za testo:
300 ml punomasnog mleka plus 2 kašike za kvasac
50 gr putera ili margarina
500 gr brašna
1 kašičica soli
75 gr šećera
1 kašika suncokretovog ulja
7 gr kvasca
1 ulupano jaje
75 gr suvog grožđa
50 gr mešanog kandiranog voća
narendana kora jedne pomorandže
1 oljuštena i sitno iseckana jabuka
1 kašičica mlevenog cimeta
Za krst:
75 gr brašna plus dodatno za posipanje
Za glazuru
3 kašike džema od kajsije
Priprema:
Stavite mleko da provri, zatim sklonite sa vatre i dodajte puter, piše Lepa i srećna. Ostavite da se prohladi. U posudi izmešajte brašno, kvasac, so i šećer (ili ako koristite klasičan kvasac, prvo ga otopite u mleku). Napravite udubljenje u sredini i dodajte smesu toplog mleka i putera pa joj dodajte i jaje. Dobro promešajte pa umesite meko testo.
Prebacite na pobrašnjenu dasku pa umesite da bude meko i glatko. Stavite testo u malo pouljenu posudu, prekrijte ga nauljenom folijom i ostavite ga da se diže do dvostruke veličine sat vremena na toplom mestu. Umesite i ravnomerno rasporedite u testo, koje je još uvek u posudi, suvo grožđe, kandirano voće, rendanu koru od pomorandže, jabuku i cimet.
Ostavite da odstoji još sat vremena dok se masa ne udvostruči, ponovo pokriveno nauljenom folijom da biste sprečili stvaranje kore na testu. Podelite testo na 15 jednakih delova, možete ga i odmeriti tako da svaki deo bude oko 75 gr. Oblikujte zemičke i složite ih u tepsiju ostavljajući im dovoljno mesta kad narastu. Ponovo ih prekrijte ali ovaj put labavo, nauljenom folijom da testo raste još sat vremena.
Zagrejte rernu na 220 stepeni. Za krst pomešajte brašno i oko 5 kašika vode, postepeno ih dodajući, kašiku po kašiku, po potrebi. Oblikujte na svakoj zemički krst. Pecite ih na srednjoj temperaturi dvadesetak munuta dok ne dobiju lepu, zlatnosmeđu boju. Blago zagrejte džem od kajsije da se otopi i toplim džemom premažite tople zemičke.