Ovaj srpski recept za domaći hleb svaka domaćica treba da proba.
Za bolje varenje: Slatko-kiseli čatni od jabuke
Dok ga pravite veoma je mekan i lepljiv, ali se ne mesi, meša se kašikom, pa se posle sa dosta brašna oblikuje.
Sastojci: 300 ml vode, 350 g brašna, 20 g svežeg kvasca (ili 5 g suvog), 1 kašika šećera, 1 kašičica soli, 100 ml ulja i još brašna da se oblikuje.
Premažite maslinovim uljem i uživajte u ukusu leta: Mediteranski krutoni
Priprema: U toploj vodi razmutiti izmrvljen kvasac i šećer, pa promešati. Dodavati brašno i stalno mešati. Dodati i 50 ml ulja dok mešate. Masa treba da bude retka. Kada dobro izradite kašikom testo, da nema grudvica, dodajte ostatak ulja, pa sve promešajte i ostaviti da naraste 30 do 60 minuta (treba da se udvostruči).
Rernu uključite da se greje na 220 stepeni, a za to vreme pospite brašno po radnoj površini i istresite testo. Rukama dodajte brašno i oblikujte testo, stavite u pleh i ostavite da se peče dok ne dobije svetlo braon boju.
Pečen hleb uvijte u krpu i malo prohladite, pa poslužite.