Sastojci:
Za testo:
500 g brašna (tip 500)
250 ml mleka
100 ml ulja
2 jaja
1/2 kockice svežeg kvasca (25 g)
1/2 kašičice soli
5 kašičica šećera
Za nadev:
džem po izboru
Za premazivanje:
1 žumance
nekoliko kapi ulja
Priprema:
U 250 ml mlakog mleka razmutiti kvasac i dodati kašiku šećera, pa ostaviti da naraste 15-ak minuta. U brašno dodati nadošli kvasac, jaja, ulje, šećer i so. Umeseti glatko testo. Možete ga mešati dodacima za testo uz pomoć miksera. Sjedinjeno testo mesiti još malo na pobrašnjenoj podlozi. Testo podeliti na dva dela (dve jufke), prekriti krpom i ostaviti 45 minuta da naraste.
Svi će tražiti repete: Uz ovaj recept ne možete da omante (FOTO)
Jufke istanjiti što više može, pa celu površinu testa obilno namazati džemom. Urolati i ređati u podmazan pleh. Rolate premazati žumancem u koji se stavi nekoliko kapi ulja. Peći oko 45 minuta na temperaturi od 200 stepeni. Gotovu štrudlu vrlo malo poprskati vodom, prekriti i ostaviti da se malo ohladi. Rolate posipati prah šećerom i poslužiti tople.