Mazalica ili maza je stari (zaborvaljeni) doručak koji smo verovatno svi barem jednom u životu probali. Pravi se do tri sastojka (jaja, sira i mleka), a radi boljeg ukusa dodaje se malo maslaca, soli i brašna.
Priprema: U dublji tiganj ili šerpicu sipajte pola litra mleka (ovo je mera za 4 osobe), pa dodajte malo maslaca i pustite da mleko provri, pa u smesu dodajte oko 5 kašika sitnog sira (a možete bilo koji) i pustite da se još malo krčka. Dok smesa vri dodajete umućena 4 jajeta i malo soli.
Ne zaboravite da sve polagano mešate. Da bi smesa bila gusta i glatka dodajte jednu kašičicu brašna koju ćete sipati pa umešati u kašu.
Osvojiće i najizbirljivije: Šarlota - lako se pravi, a još lakše i zasladi!
Ceo proces pripreme ovog doručka traje oko 10 minuta. Uz toplu mazu ili mazalicu obavezno jedite crni luk isečen na četvrtine.