Nostalgične note koje vraćaju u detinjstvo

Ugrejaće vam srce: Topla čokolada sa ukusom lešnika

0
Da li znate kako miriše sneg? Ne, nije to samo miris, to je mešavina mirisa, boja i nekog posebnog raspoloženja pred praznike, kada imate utisak da ste magijom preneseni u neko od snegom zavejanih tipičnih sela sa Božićnih čestitki...
foto: Profimedia
foto: Profimedia

Na sneg miriše kada je napolju toliko hladno da svi ubrzavaju korak kako bi što pre pobegli sa ulice i stigli u svoje tople domove, kada se napolju oseća miris drva koja gore u kaminu, a sa terasa i prozora nas pozdravljaju svečano okićene jelke.

 

Miris snega za mene je miris sreće i detinjstva, pa me udari tako neka nostalgija i setim se nekog davno prošlog vremena u jednom dalekom gradu, kada sam jedva čekala da se otvori improvizovani novogodišnji market koji je za mene predstavljao ulaz u neki magični svet pun svetlucavih ukrasa i sijalica, gde je uvek vladalo dobro raspoloženje i praznični duh.

 

Znate li šta su vasilice? (VIDEO)

 

Bacala sam se tako u potragu za najlepšim čestitkama i ukrasima za jelku, pažljivo ih birala i nosila kući kao najveću dragocenost koju dete može da poseduje. Divan je osećaj bio probuditi se i ugledati kroz prozor veseli ples krupnih pahulja koje su čitav grad prekrile preko noći i dale mu neki praznični izgled. Još je divniji bio dan proveden na snegu nakon koga me je uvek čekala topla čokolada i kuća koja miriše na sveže kolače.

 

Danas je, posle mnogo vremena, mirisalo na sneg i na trenutak sam se vratila u detinjstvo i poželela da napravim toplu čokoladu. Ne onu običnu, sa čašom mleka i kakaom, već onu gustu, što strukturom podseća na puding, baš kao što je prave u kafićima a koju ne naručujem jer je prepuna šećera. E baš takvu čokoladu sam uspela da napravim, ali i da odem korak više ka savršenstvu, dodajući joj puter od lešnika koji joj daje neverovatan šmek.

 

makonda-tracker