Priprema: Papriku očistite i naseckajte sitne kockice kao za salatu. Prokuvajte sirće, vodu, so,šećer, lovorov list i cele čenove belog luka.
Kad provri, ubacite kockice paprika, pa kuvajte desetak minuta. Ocedite, izvadite lovor i beli luk pa dobro ohladite.
Umutite dobro senf i ulje, pa dodajte ohlađenu papriku i dobro promešajte.
Može da stoji celu zimu: Ovako se sprema kisela peglana paprika
Sipajte u vrele tegle, dospite po malo toplog ulja na vrh i stavite na 10 minuta u toplu rernu. Zatvorite sterilnim poklopcima, umotajte dobro i ostavite da se polako hladi cele noći
Po starom južnjačkom receptu: Domaći ajvar od čiste paprike
SASTOJCI
2 kg crvene paprike šilje
4-6 čena belog luka
4 lovorova lista
1 l vode
3 dcl sirćeta
30 gr soli
20 gr šećera
3 dcl ulja
400 gr senfa