Slana zimnica

Može da stoji celu zimu: Ovako se sprema kisela peglana paprika

0
Ukoliko ste u mogućnosti da odvojite malo vremena za pripremanje zimnice ovo je pravi recept za vas. Kisela peglana paprika gotova je kroz sat vremena, i još 24 sata da odstoje... Za pravi užitak za trpezom!
foto: Profimedia
foto: Profimedia

Sastojci:

 

10 kg očišćene paprike


400 g šećera


250 g soli


100 g esencije


1 vinobran


1 g konzervansa

 

Priprema:

 

Pomešajte so, šećer, vinobran, konzervans i esenciju. Paprike operite, obrišite i očistite od semenki. Pripremljenu papriku naređajte u dublji sud i pritisnite težim predmetom (kamenom) i ostavite do narednog dana da stoji.

 

Sutradan izvadite paprike (tečnost sačuvajte) i unutrašnjost svake paprike premažite mešavinom očišćenog i iseckanog belog luka i celera. Paprike ređajte jednu preko druge u teglu, a preko svakog reda posipajte nekoliko zrna bibera i mešavinu belog luka sa celerom ili renom.

 

Recept sa juga Srbije: Spremite ajvar kao naše bake

 

Snažno pritisnite paprike i punite tegle(ostavite do vrha jedan prst). Naređane paprike prelijte njihovim sokom tj. sokom koji su pustile preko noći. Napunjene tegle ostavite 24 sata otvorene da stoje (dodajte još soka) a zatim hermetički zatvorite. Tegle sa paprikama ostavite da odstoje na hladnom mestu najmanje tri nedelje pre služenja.

makonda-tracker