neodoljiva

Najkremastija susam salata gotova za 10 minuta: Slavski prilog bez majoneza koji ide uz meze, sarme, pečenje...

0

Ako biste radije da izbegnete majonez u kremastoj slavskoj salati, ovaj recept je nešto što morate da probate! Ne oduzima mnogo vremena, treba vam malo sastojaka, a ukus je fantastičan.

Domaća susam salata za slavsku trpezu
Domaća susam salata za slavsku trpezufoto: Magnago/Shutterstock

Slavske salate su mnogima omiljeni deo svake praznične trpeze jer se odlično slažu i s predjelom i s glavnim jelom, a fenomenalne su i kad se jedu samo uz peciva.

 

Ove salate su obično bogate, kremaste i uvek savršeno upotpunjuju svečani meni. Iako su ruska i mimoza klasici bez kojih je slavska trpeza nezamisliva, poslednjih godina pojavile su se i moderne varijante koje osvajaju jednostavnošću i osvežavajućim ukusom.

 

Jedna od njih je i susam salata, pravi hit među ljubiteljima laganijih priloga.

Ako želite da izbegnete majonez, ona je idealan izbor jer su dovoljni samo pavlaka i sir da bi bila podjednako  kremasta, a gotova je za tili čas.

Sastojci:

 

  • 120 g susama
  • 3 kisela krastavčića
  • 100 g šunke
  • 6 kašika punomasne kisele pavlake
  • 500 g slanog, sitnog sira
  • peršun po ukusu
  • so i biber po ukusu

 

Priprema

  1. Stavite susam u zagrejani nepodmazan tiganj, pa kratko propržite na srednjoj vatri dok ne dobije zlatnu nijansu. Odmah izvadite i stavite na hladan tanjir (kako susam ne bi nastavio da se prži u vrelom tiganju).
  2. Pomešajte u činiji sir, sitno seckanu šunku i seckane krastavčiće, pa im dodajte propržen susam, pavlaku, so, peršun i biber.
  3. Sve dobro promešajte i stavite u frižider da se dobro ohladi.

BONUS VIDEO

Koliko košta proslaviti krsnu slavu u Srbiji?

 

makonda-tracker