Ako biste radije da izbegnete majonez u kremastoj slavskoj salati, ovaj recept je nešto što morate da probate! Ne oduzima mnogo vremena, treba vam malo sastojaka, a ukus je fantastičan.
Slavske salate su mnogima omiljeni deo svake praznične trpeze jer se odlično slažu i s predjelom i s glavnim jelom, a fenomenalne su i kad se jedu samo uz peciva.
Ove salate su obično bogate, kremaste i uvek savršeno upotpunjuju svečani meni. Iako su ruska i mimoza klasici bez kojih je slavska trpeza nezamisliva, poslednjih godina pojavile su se i moderne varijante koje osvajaju jednostavnošću i osvežavajućim ukusom.
Jedna od njih je i susam salata, pravi hit među ljubiteljima laganijih priloga.
Ako želite da izbegnete majonez, ona je idealan izbor jer su dovoljni samo pavlaka i sir da bi bila podjednako kremasta, a gotova je za tili čas.
Sastojci:
- 120 g susama
- 3 kisela krastavčića
- 100 g šunke
- 6 kašika punomasne kisele pavlake
- 500 g slanog, sitnog sira
- peršun po ukusu
- so i biber po ukusu
Priprema
- Stavite susam u zagrejani nepodmazan tiganj, pa kratko propržite na srednjoj vatri dok ne dobije zlatnu nijansu. Odmah izvadite i stavite na hladan tanjir (kako susam ne bi nastavio da se prži u vrelom tiganju).
- Pomešajte u činiji sir, sitno seckanu šunku i seckane krastavčiće, pa im dodajte propržen susam, pavlaku, so, peršun i biber.
- Sve dobro promešajte i stavite u frižider da se dobro ohladi.
BONUS VIDEO
Koliko košta proslaviti krsnu slavu u Srbiji?





