Obradujte goste i ukućane sjajnim ručkom! Lako se priprema, te ćete se sigurno snaći i ukoliko ste početnik...
Sastojci:
6 komada pilećih bataka sa zabatkom (manjih)
1 kašika suvog začina
200 ml pavlake za kuvanje (neutralna pavlaka)
1 kašika brašna (mekog)
100 g pica kačkavalja
peršunov list
malo sušene mirođije
malo bibera i soli
Priprema:
Zagrejati rernu na 200 stepeni. U pleh poslagati batake sa zabatcima koje smo samo malo zasekli na onim delovima gde je meso deblje. Posuti suvim začinom, pa naliti čašu vode i staviti u rernu. Posle 30 minuta okrenuti batake i vratiti da se peku. Još jednom ih okrenuti posle 15 minuta i ostaviti još 15 da se zapeku odgore. Zatim izvaditi pleh iz rerne pa batake izvaditi iz pleha. Pavlaci dodati rendani sir, brašno, punu kašiku brašna, peršunov list, mirodjiju i bibera po ukusu.
Carski nedeljni ručak: Piletina u mleku sa limunom
Umutiti pa dodati čašu vode, opet izmešati i istresti u plah u kojem su se pekli bataci. Iz pleha ne odlivati vodu od bataka. Sve izmešati, tako u plehu varjačom, pa videti koje je gustine sos. Ako je gustine koja vama odgovara onda doliti još pola čaše vode, izmešati i vratiti batake u pleh, u sos ali tako da je zapečena strana gore. Ukoliko vam je sos redji nego što volite nemojte dodavati vodu. Uvek računajte na to da pleh ide ponovo u rernu i da će malo vode ispariti iz sosa.
Vratiti još nekih 20-ak minuta u rernu sve zajedno da prokrčka, da se ukusi sjedine.