Sočno

Carski nedeljni ručak: Piletina u mleku sa limunom

0

Upamtite, da bi se pile u ukusnom sosu "uvaljalo" sa obe strane, 15 do 20 minuta ga okrećite dok se peče...

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Sastojci:

 

1,5 kg piletine (celo pile)

 

malo maslinovog ulja

 

600 ml mleka

 

ok i korica od 2 limuna

 

1 glavica belog luka (razbijena na čenove)

 

1 kašičica crnog bibera u zrnu

 

4 lovorova lista

 

5-6 grančica sveže majčine dušice

 

Priprema:

Rernu zagrejte na 190 stepeni i priremite dublju manju tepsiju za pečenje koju možete da stavite i na ringlu. Pile postavite na grudi pa duž leđa isecite sa obe strane kičme tako da se pile otvori a kičmu bacite. Okrenite sada tako da grudi budu na gore pa dlanom spljoštite pile da dobijete leptir oblik, piše Stil. Postavite tepsiju na ringlu i zagrejte sa malo maslinovog ulja na srednje jaku temperaturu. Stavite pile grudima na dole da se zapeče oko 5-10 minuta. Možete okrenuti jednom a i ne morate.

 

Zatim iscedite ulje, nalijte mleko, stavite sok i koricu limuna, zrna bibera, izlomljene čenove belog luka, lovorov list i polovinu majčine dušice.

 

Uz dodatak sezonskog povrća ovo jelo biće odlično i za oko i za zub: Piletina u trapistu

 

Pecite u rerni oko sat i po, s tim što ćete na 15-20 minuta okretati pile da bi se podjednako namakalo u sosu sa obe strane. Kada je pile pečeno izvadite ga iz rerne i isecite na porciju kada se malo prohladi. Za to vreme na malo maslinovog ulja propržite preostale grančice ruzmarina da postanu hrskave – nekoliko minuta. Služite meso uz prilog (pirinač ili pire krompir, preliven sosom (surutkom) koji je ostao nakon pečenja i posuto hrskavim grančicama majčine dušice.

makonda-tracker