Upamtite, da bi se pile u ukusnom sosu "uvaljalo" sa obe strane, 15 do 20 minuta ga okrećite dok se peče...
Sastojci:
1,5 kg piletine (celo pile)
malo maslinovog ulja
600 ml mleka
ok i korica od 2 limuna
1 glavica belog luka (razbijena na čenove)
1 kašičica crnog bibera u zrnu
4 lovorova lista
5-6 grančica sveže majčine dušice
Priprema:
Rernu zagrejte na 190 stepeni i priremite dublju manju tepsiju za pečenje koju možete da stavite i na ringlu. Pile postavite na grudi pa duž leđa isecite sa obe strane kičme tako da se pile otvori a kičmu bacite. Okrenite sada tako da grudi budu na gore pa dlanom spljoštite pile da dobijete leptir oblik, piše Stil. Postavite tepsiju na ringlu i zagrejte sa malo maslinovog ulja na srednje jaku temperaturu. Stavite pile grudima na dole da se zapeče oko 5-10 minuta. Možete okrenuti jednom a i ne morate.
Zatim iscedite ulje, nalijte mleko, stavite sok i koricu limuna, zrna bibera, izlomljene čenove belog luka, lovorov list i polovinu majčine dušice.
Uz dodatak sezonskog povrća ovo jelo biće odlično i za oko i za zub: Piletina u trapistu
Pecite u rerni oko sat i po, s tim što ćete na 15-20 minuta okretati pile da bi se podjednako namakalo u sosu sa obe strane. Kada je pile pečeno izvadite ga iz rerne i isecite na porciju kada se malo prohladi. Za to vreme na malo maslinovog ulja propržite preostale grančice ruzmarina da postanu hrskave – nekoliko minuta. Služite meso uz prilog (pirinač ili pire krompir, preliven sosom (surutkom) koji je ostao nakon pečenja i posuto hrskavim grančicama majčine dušice.