Uživajte u ovom predivnom testu i poigrajte se sa raznim pekmezima kada je filovanje u pitanju
Taške ili tašci su testo punjeno pekmezom ili sirom. Mogu biti slatki, ali i slani.
Sastojci:
1/2 kg brašna
4 jaja
vode (po potrebi)
kašičica soli
Fil:
Pekmez od kajsija, šljiva ili krem od čokolade
Za posipanje:
Mleveni mak, mleveni orasi ili upržena prezla i šećer po ukusu
Od brašna i jaja umesite testo kao za rezance. Po potrebi možete dodati vode, da testo ne bi bilo pretvrdo. Takođe, ako volite mekše testo možete smanjiti količinu jaja i dodati malo više vode. To je već stvar ukusa, odnosno kako vi više volite.
Umešeno testo razvucite tanko ili oklagijom ili mašinom za testo. Isecite kvadrate veličine 5x5 cm (otprilike). Na svaki deo testa stavite po kašikicu pekmeza, a možete umesto pekmeza staviti i krem od čokolade.
Testo dijagonalno presavijte da dobijete trougliće, a krajeve dobro pritisnite prstima ili viljuškom kako bi se zalepili i kako fil ne bi iscurio prilikom kuvanja.
Taške kuvajte u vodi u koju ste dodali malo ulja, tako što ćete u kipuću vodu ubacivati po nekoliko komada i kada isplivaju na površinu izvadite ih rešetkastom kašikom u cetku da se dobro ocede. Nije dobro sve zajedno da kuvate jer postoji mogućnost da se taške slepe. Ovako jeste malo pipavije i sporije, ali je bolje.
Oceđene taške stavite u odgovarajuću činiju i pospite ili mlevenim orasima ili makom ili prezlom koju ste upržili na malo ulja. Šećer dodajte po ukusu. Ako je pekmez dosta sladak ili ako ste taške punili kremom od čokolade onda ih spolja i ne morate šećeriti.
Kapućino torta koja će probuditi sva vaša čula
Uz taške sa pekmezom od šljiva ubedljivo najbolje ide mak, dok sa pekmezom od kajsija idu orasi.
U svakoj kombinaciji su dobra poslastica i jednom kada savladate ovaj recept, sigurni smo da će vam se često nalaziti na stolu.