Jesenja sezona je period kada svim domaćicama blistaju špajzevi raznim zimski poslasticama. Od turšije, preko pekmeza, džemova do slatkog, sve to nam je neophodno kako bismo obezbedili dovoljno zaliha za dugu i hladnu zimu.
Danas donosimo recept za ukusni džemu od malina.
Sastojci koji su vam potrebni:
– 2 kg malina,
– 1 kg šećera,
– limunov sok.
Staro domaće jelo: Napravite tučeni prebranac (RECEPT)
A priprema se na sledeći način:
Maline stavite u cediljku i operite ih tako što će cediljka sve vreme uranjati u vodu koju morate menjati 5-6 puta. Potom, maline ocedite pa u čistu šerpu ređajte red malina, red šećera.
Kisela zimnica: Ovako se pravilno ostavljaju krastavčići (BEZ KONZERVANSA)
Sve prelijte limunovim sokom a zatim ostavite na hladnom mestu, prekriveno čistom krpicom, da odleži dva sata.
Šerpu potom na šporetu lagano zagrejte. Kada počne da vri, nastavite sa kuvanjem na umerenoj temperaturi još sat vremena. Pritom, pažljivo mešajte džem kako ne bi zagoreo. Skuvani džem sipajte u zagrejane tegle i povežite celofanom. Ostavite tegle na hladnom mestu i nestrpljivo čekajte hladnije dane!