Susret kraja i početka

Vreme kad se jedna godina bliži kraju, a druga je već na vidiku: Šta iz 2016. nosite u 2017. godinu?

0
Približava se još jedan susret završetka i početka – jedna se godina bliži kraju, a druga je već na vidiku. Kako će izgledati taj susret?

 

Nezavršeni poslovi

 

foto: Profimedia

Još samo dva koraka i stići ćete do kupatila, no morate proći kraj telefonske sekretarice koja neumorno svetluca ne bi li privukla vašu pažnju.

Uh, možda je opet mama ostavila poruku, već mesec dana nisam stigla da je posetim, a neću ni idućih nedelja, a možda bih ipak mogla... Ma ne, nemam kad..."

Konačno uspevate da zakoračite u kupatilo, no sada imate još samo 50 odsto svoje energije jer je 30 odsto ostalo zarobljeno u nerazrešenim dilemama vezanim za majku... I tako redom – nezavršeni poslovi s bivšima, partnerima, prijateljima, šefovima, neispunjena obećanja samoj sebi, odgođeni planovi... Na kraju možete biti srećni ako uspete u "sada i ovde" zadržati 10 odsto svoje energije, a tu jedva pomaže i najjača kafa.

 

Kako prepoznati šta nam odvlači energiju?

 

Zapravo, to i nije tako teško. Obratite pažnju na misaone krugove koji se ponavljaju: možda ipak... zapravo bih mogla..., ipak ne..., možda je trebalo…, možda sam mogla…, bilo bi bolje da sam…, bilo bi bolje da nisam... Ako sebi postavite pitanje smisla i svrhe takvih razmišljanja, možda ćete otkriti da samo ponovo pretresaju teme koje su završene i na koje više ne možete uticati! Završeni poslovi očitavaju se u rečenicama koje se završavaju – tačkom.

 

Tačka znači: razmislila sam o temi, osvestila osećanja i šta sam iz toga naučila, šta je bilo najbolje i najgore i sad to iskustvo mogu pospremiti u svojoj arhivi sećanja i više mu se ne vraćati.

 

Orezivanje ruže života

 

Orezivanje ruža sjajna je metafora za završetke i nove početke. Vrtlari orezuju ruže iz tri razloga:

 

Grm ruže proizvodi više pupoljaka nego što ih može hraniti tako da treba odrezati i neke zdrave i dobre kako bi se održali oni najbolji za grm.

 

Postoje neke grane i pupoljci koji su bolesni i ne razvijaju se dobro.

 

Neki su već uvenuli i zauzimaju mesto, koče stvaranje novih.

 

Ako to primenimo na život:

 

Vremenom prikupimo više aktivnosti, odnosa i interesa nego što nam dopuštaju naše vreme i energija. Tad je važno osvestiti da nije moguće posvetiti se svemu tome i odabrati u što ćemo uložiti vreme i energiju. Takođe, postoje ljudi i situacije u koje smo uložili puno energije i truda, a nikako ne dobijamo zadovoljavajuće rezultate. Nema pravog razloga beskonačno pokušavati. Isto tako, postoje stvari koje su "mrtve" već dugo i zaista je vreme da ih otpustimo.

 

Ako vam se želje ne ispunjavaju: Nije svejedno koju sveću palite i kojim danom! (UPUTSTVO)

 

Naši stavovi prema krajevima

 

Razmislite o tome kako uopšte gledate na završetke: smatrate li ih prirodnim? Verujete li da postoji vreme za sve u životu i da završetak nečeg ujedno označava i priliku za početak nečeg novog? Ili pak verujete da sama činjenica kako nešto završava znači da to nije bilo u redu? Taj mit tvrdokorno se uvukao u mnoge pore našeg života, čemu uz uzdah svedoči četrdesetogodišnja Marina koja se pre dva meseca razišla s partnerom s kojim je provela četiri srećne godine.

Kad god nekome kažem da više nismo zajedno", tuži se Marina, "obično čujem nešto poput 'Znala sam odmah da vi niste jedno za drugo' ili 'Šteta što niste uspeli'... Moja istina je: proveli smo zajedno četiri predivne godine i za to vreme savršeno smo odgovarali jedno drugom.

 

Zatim smo se počeli razvijati u suprotnim pravcima, odnos se promenio i s puno poštovanja i ljubavi odlučili smo se razdvojiti. Sad oboje žalimo, no znamo da smo postupili ispravno. Ne moram ni reći kako me gledaju, kao da sam poludela!"

makonda-tracker