Mladoliko starenje

0
Mi ne prestajemo da se igramo zato što starimo, već starimo zato što prestajemo da se igramo, rekao je Džordž Bernard Šo, a na koji način prihvatamo svoje godine i kako najbolje da se izborimo s njima, objašnjava naša stručna saradnica
Foto: Profimedia, Shutterstock
Foto: Profimedia, Shutterstock

Za mnoge poznate ličnosti možemo reći da im godine jednostavno ne mogu ništa. Madona, Demi Mur, Monika Beluči, Sofija Loren… samo su neke od zvezda koje iz godine u godinu izgledaju sve lepše. U ovu grupa spadaju i večiti mladići poput Džordža Klunija, Breda Pita ili Džonija Depa. U svojim četrdesetim, pedesetim, šezdesetim ili sedamdesetim godinama, oni nas svojim izgledom, senzualnošću i zavodljivošću ostavljaju bez daha i njihovu lepotu možemo okarakterisati kao bezvremensku. Da li im slava i novac omogućavaju najskuplje tretmane ili je reč o određenom režimu života, genima, a možda je u pitanju i nešto što je nama nedokučivo. Oni sebi bez problema mogu da priušte neograničene količine filera poput juviderma, radiesa,  disporta, botoksa, bezbrojne estetske korekcije, kao i neizostavni Venirs - holivudski osmeh, što košta na hiljade dolara.


SPOLJAŠNJI IZGLED

Briga o borama i telu je neophodna, ali nije presudna. Često smo svedoci da estetske korekcije mogu da izazovu suprotan efekat od željenog, što su iskusili Donatela Versače ili Miki Rurk. Isto tako, ako se osvrnete oko sebe, videćete obične ljude koji predstavljaju uzor aktivnog, zdravog starenja, osobe koje bez preskupih tretmana i korekcija izgledaju lepo i mladoliko. Da samo briga o spoljašnjem izgledu nije dovoljna, ukazuju i eksperti antiejdžing medicine koji smatraju da mi ne starimo zbog godina, već zbog hormona koji počinju da opadaju početkom treće decenije našeg života. To izaziva mnoge neželjene posledice kao što su anksioznost, nesanica, višak kilograma, nizak nivo libida, dijabetes, osteoporozu... U poslednje vreme, sve  je veći broj pristalica terapije bioidentičnim hormonima kojom se hormoni dovode u optimalno stanje karakteristično za mladalačko doba, čime se održava nivo mladalačke energije u organizmu.


 
GDE SE SKRIVA TAJNA LEPOG I ZDRAVOG  STARENJA?

Moglo bi se reći - pomalo u svemu gore pomenutom. Lepota uvek znači brigu o sebi, a načini te brige uvek su individualni. Univerzalni recept ne postoji, lepota se ogleda u originalnosti. Tako, na primer, Sofija Loren u svojim poznim sedamdesetim i dalje fascinira svojom lepotom i gracioznošću. Ona ističe da će i najlepša mlada žena, ukoliko ne brine o sebi i nije disciplinovana, vremenom izgubiti svoju lepotu. S druge strane, kako vreme prolazi, žena prosečnog izgleda, ukoliko vodi računa o sebi, postaje sve lepša.
Mladoliki ljudi, bilo da su slavni ili anonimni, intenzivno rade na sebi. Imaju vedar i optimističan odnos prema životu, zdravo se hrane, brinu o svom duhu, telu, mislima i vole sebe. Bez obzira na godine, svi možemo da izgledamo lepo i uživamo u životu.



Piše: Zvezdana Stošljević,
psiholog i autor knjige Wellbeing - zdrav, vitki i srećni, Vodič u srećan život

TAGOVI: Living
makonda-tracker