efikasno

5 efikasnih trikova da za 5 minuta očištite automobil od snega i leda: Zaboravite na struganje i smrzavanje

0

Jutros se zabeleo Beograd, a vozače je sačekalo neprijatno iznenađenje - sneg i led na automobilima 

foto: Shutterstock / maxbelchenko
foto: Shutterstock / maxbelchenko

Tokom zimskih dana život vozača dosta je komplikovaniji. Potrebno je bolje se organizovati, krenuti nekoliko minuta ranije, jer je potrebno pre vožnje odlediti stakla, očistiti sneg koji je napadao i tek onda se može krenuti bezbedno u vožnju.

 

Sneg koji je napadao na stakla nije teško očistiti ukoliko nije smrznut, pa je to često i najlakši deo posla.

 

Ipak, kada smrzne zbog niskih temperatura i kada se led uhvati na šoferšajbnu i ostala stakla to već može da oduzme dosta vremena, koje ujutru obično nemate...

 

 

Osim toga, brisači mogu da se oštete ukoliko se smrznu i zalepe za staklo, a polivanje stakla vrućom vodom može da izazove pucanje, pa je potrebno biti maksimalno oprezan.

 

Upravo zbog toga vam donosimo trikove koji će vam pomoći da jednostavno i lako očistite auto od snega i leda, ali i da sprečite da vam se zalede stakla, brave ili vrata automobila.

 

Kako najlakše očistiti automobil od snega?
Kako najlakše očistiti automobil od snega?foto: Profimedia

 

1. Zaštitite šoferšajbnu štitnicima za stakla 

 

Folije koje se koriste leti kao zaštita od sunca imaju veoma efikasnu ulogu i kada je zima u pitanju. Tokom zime mnogi zaštitu stavljaju s unutrašnje strane stakla, a kada su zima i sneg u pitanju isto ih možete koristiti ali sa spoljne strane. Postavite ih, pričvrstite tako što ćete deo ubaciti u auto, pa zatovoriti vrata. Ujutru samo lagano skinete zaštitu, a sa njom i sav sneg. Osim što će pomoći da se brže rešite snega, takođe će sprečiti i da vam zaledi staklo. 

 

2. Za zaleđena stakla rastvor vode i alkohola

 

Ukoliok već niste zaštitili stakla, a želite da što pre uklonite led sa šoferšajbne napravite rastvor vode i alkohola 70 % u razmeri 2dl vode i 1dl apotekarskog alkohola. Sipajte u prskalicu i raspršite po staklu, a potom uključite grejanje u autu i uključite duvanje u staklo. Posle par sekundi uključite brisače i gledajte kako se led topi sa stakala. 

 

 

3. Čarape na brisače

 

Najjednostavniji način da zaštite brisače od leda i niskih temperatura i sprečite da se smrznu jeste da nađete par starih čarapa i da ih navučete na metlice brisača. Time se oni neće smrznuti i neće zalepiti za staklo. Pre nego što pokrenete brisače sklonite čarape. 

 

4. Da brave i vrata ne zalede - glicerin 

 

Pre nego što počne zima i temperature odu u minus potrebno je da pripremite svoj automobil. Da biste sprečili da vam zaledi brava na kolima u rupu gde ide ključ ukapajte malo glicerina, koji se može kupiti u svakoj apoteci. Njime takođe možete da namažete gumu na vratima i time sprečite da se usled niskih temperatura zalede vrata i da ne možete da ih otvorite ujutru. 

 

Kako najlakše da uklonite led sa šoferšabne?
Kako najlakše da uklonite led sa šoferšabne?foto: Profimedia

 

5. Sprečite magljenje stakala s unutrašnje stane - pena za brijanje 

 

Magljenje stakala često zna da bude problem vozačima, naročito onima koji voze starije tipove automobila. Kada se stakla zamagle potrebno je vreme da se ona osuše, a najbolje je da se uopšte ne zamagle. I to je moguće i to veoma lako. Sve što treba da uradite jeste da malo pene za brijanje stavite na pamučnu krpu i da time istrljate staklo sa unutrašnje strane. Time ćete sprečiti da se vlaga nakuplja na staklu i nećete imati problem s tim da vam u sred vožnje zamagle stakla. 

 

 

 

makonda-tracker