NAUKA DOKAZALA

NEVEROVATNA DESERT-DIJETA: Probajte, kažu da je odlična, a ne morate NIČEG da se odreknete

0

Zamislite da svaki obrok započinjete tako što prvo birate kolač, tortu ili neki drugi slatkiš koji ćete pojesti na kraju

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Nakon raskošnog obroka često, punog želuca i puni griže savesti, izostavimo slatkiše. Međutim, s ovim „desert-trikom“ to ubuduće više neće biti nikakav problem. Bitno je na samo da se na početku jela odlučimo hoćemo li se na kraju počastiti kolačem ili ne.

 

Naučnici sa dva univerziteta, jednog u Arizoni i drugog u Meksiku, sproveli su vrlo zanimljiv eksperiment, koji je dokazao da ljudi koji su u restoranu svesno, već na početku obroka, odlučili da će na kraju uzeti ukusni kolač ili neki drugi desert bili kritičniji prema sebi pri odabiru glavnog jela.

 

Verovatnoća da će naručiti neko zdravo glavno jelo bila je daleko veća nego kod onih koji su odlučili da posle neće poručiti i “nešto slatko” ili se opredelili za voćni desert. Ovi drugi bi izbegavanjem slatkiša izbegli gružu savesti, ali bi zato odabrali vrlo obilno glavno jelo.

 

foto: Profimedia

 

Ispostavilo se da su oni koji su na početku naručili slatki desert u sebe uneli 30 odsto manje kalorija od onih koji su se odlučili za voće ili da preskoče desert.

 

Jedan od autora studije, doktor Martin Rajtman, objašnjava da su se gosti koji su se odlučili za slatki desert, odlučili ujedno i za zdravije glavno jelo i prilog – kako bi ih manje pekla savest.

 

 

makonda-tracker