Iskreno sa Aleksandrom Simić

Mirjana Bobić Mojsilović: Posle poraza se raste

0
Kada kaže reč – iskrenost ona zamisli neku dobru osobu , pravo prijateljstvo, život u kom se ne laže jer kad niste iskreni to znači da očekujete neku korist od sopstvene neiskrenosti.
foto: Fabrika Fotografa
foto: Fabrika Fotografa

Ovim rečima novinarka, spisateljica i slikarka započinje svoja poimanja života.

 

- Reč iskreno se nije izgubila ali moralni stav jeste. Kad prepoznate istinu to je za vas veće blago. Iskren čovek se lako uoči. Pomalo mi je čudno što danas neiskrene ne prepoznam uvek. Promašim u proceni ali to nikada nije problem onoga ko procenjuje već onog ko nosi neiskrenost - kaže Mirjana Bobić

 

Uočava i tvrdi da nam je današnje vreme nametnulo ideju o pobeniku i da svako mora biti takav, trijumfovati. Čak i u emocijama! To nije dobro jer onaj ko iz svake ljubavi izađe kao pobednik taj zasigurno nije ni voleo ni živeo, niti je išta naučio. Ona, ipak, želi da gleda i vidi svet lepšim očima i nema vremena da misli o lošim očekivanjima i da gubi energiju na takve mračne hodnike.

 

- Ne možete menjati ljude. Danas prepoznajem sa kim mogu biti bliska a sa kim ne .Više ne pridikujem. Posle poraza se raste. Pustimo sve te „muke“ . Bez osvete! I dalje verujem u rečenicu -Važno je da budem srećna a ne da budem u pravu. Ne boli ni kad nisi u pravu, ni kad to priznaš jer oni koji su stalno u pravu moralno su sumnjivi zato što, simbolično, oni su uvek na pravoj strani. Gubitnik raste i nije sramota izbugiti - iskrena je Mirjana .

 

Aleksandri Simić govori i o svom egu, da je zdrava stvar kada ga kultivišete i kada ostane da postoji u vama u nekoj maloj dozi :

 

- Kao mlada zvezda novinarstva imala sam veoma veliki ego, međutim mudrost je da počnete da razumete celovitost sveta i kada shvatite da ste mali , a to mogu samo veliki. Ja ne radim zbog priznanja, nagrada, već radim iz unutrašnjeg poriva. Bez ove radosti koju imam u sebi ne bi bilo ni stvaranja.

 

Danas Mirjana Bobić veruje da bi svet bio lepši a mi svi znatno srećniji kada bi jedni drugima govorili lepe reči i rečenice poput- Danas te očekuje velika sreća! Ti si srećna žena! Desiće ti se nešto lepo! To bi, kaže, mogao svako od nas i onda bi i takve reči proizvodile dobra osećanja i bolje međuljudske odnose u vremenima u kojima vlada virus usamljenosti. Ona, pak, voli da stvara u samoći. Slika kada oseti neku unutrašnju ,ničim izazvanu, radost , kada je odmorna i kada ne piše. Stvaralačke krize u pisanju normalna su pojava. Ponekad kad „potone“, kada je dugo sama, jer pisanje to zahteva, ona pogleda ka svojoj slici, svojoj kreaciji i kaže sebi -Vidi sta si stvorila! Haj'mo dalje!

 

- Moramo sami sebi ulepšati život, proizvoditi male sreće u velikoj količini, obojiti život našim lepim bojama. Niko nema sve! Bog nikom nije dao sve! Naučila sam sebe da pronađem radost i kad komšiji pomognem da ponese ceger, kad pospremim kuću, kad prekrojim košulju . Stvoreni smo da budemo srećni i imamo puno materijala da tu istu sreću i napravimo - nastavlja iskreno Mirjana Bobić.

 

U određenim trenucima života bilo joj je izuzetno teško. Nema recept za prevazilaženje bola ali uspela je. Kaže da i danas,pokadkad, padne u očaj, paniku i suze ,kao i svako:

 

- Nema kukanja ! Napravi nešto, učini lepu stvar, upotrebi ruke , i na kraju tog dana uspećeš da se setiš bar nekoliko stvari koje si uradio i zbog kojih si srećan.

 

U danima promocije njene nove knjige „Tvoj anđeo čuvar“ kaže da su njeni anđeli čuvari vaspitanje koje su joj roditelji usadili i njena kćerka koja je najoštriji i njen najpravedniji kritičar i da uvek posluša njene savete, ponosna što je majka jedne takve mlade dame.

 

Mirjana Bobić Mojsilović u emisiji Iskreno sa Aleksandrom Simić kaže da je smeh život, da je greška svačija jer svako greši, da jedinstven znači biti svoj. Sebe najviše voli kada se smeje a najmanje kada je patetična. Kada je neko naljuti ume sebi ponekad da kaže - budalo. Za nju happy end zapravo i ne postoji jer kako kraj može biti srećan. Svaki happy end zapravo je jedan novi srećan početak nečeg novog što nam dolazi.

 

Emisija se emituje u nedelju 18. decembra u 17h na TV Naša, a reemituje na TV BN i teritoriji cele BIH.

 

makonda-tracker