Bata Živojinović otvara Festival domaćih igranih serija FEDIS

0
Premijernim prikazivanjem TV serije Budva, pjenu od mora reditelja Milana Karadžića, u utorak 12. oktobra počeće prvi Festival domaćih igranih serija FEDIS, koji se do 14. oktobra održava u Centru za kulturu Rakovica

Festival TV serija, prvi i jedini u Srbiji koji tretira domaći igrani program, svečano će otvoriti naš legendarni glumac Velimir Bata Živojinović koji je i predsednik Umetničkog saveta FEDIS-a. Prvog dana manifestacije biće upriličena i izložba fotografija sa snimanja TV serija koje su uzele učešće manifestaciji: Selo gori, a baba se češlja, Iz iksa u iks, Naša mala klinika, Totalno novi talas i Miris kiše na Balkanu.

Urednik filmskog programa RTS-a, Ivan Karl ističe značaj Festivala domaćih igranih serija.

- Smatram veoma značajnim pokretanje ove manifestacije, jer osim protagonista uvažava i one televizijske radnike bez kojih se nijedno ostvarenje ne bi završilo. Naravno, veliki značaj je i u tome što slične manifestacije nema kod nas trenutno  - ističe Karl.

Po svečanom otvaranju uslediće projekcija prve epizode serije po tekstu Stevana Koprivice, a u kome glavne uloge tumače Dragan Bjelogrlić, Milutin Mima Karadžić, Marko Nikolić, Milorad Mandić i drugi.

Drugog dana FEDIS-a, u velikoj sali rakovičkog Centra, održaće se koncert benda Una latina, koji će u latino aranžamanima, izvesti songove iz najpopularnijih domaćih serija: Vruć vetar, Bolji život, Otpisani, Kamiondžije, kao i iz TV serija učesnica.

Trećeg dana Festivala domaćih igranih serija, biće dodeljene nagrade Zlatna antena, serijima i njihovim protagonistima koji kandidovani za nagradu, a koja će biti dodeljena osnovu sms glasova fanova domaćih serija.

U konkurenciji za najpopularnijeg glumca takmiče se Nenad Okanović (Selo gori..), Siniša Ubović (Miris kiše na Balkanu), Srđan Miletić (Naša mala klinika), Nikola Rakočević (TNT) i Bojan Dimitrijević (Iz iksa u iks).

Za nagradu za najpopularniju glumicu konkurišu: Ljiljana Stjepanović, Ljiljana Blagojević, Neda Arnerić, Jelisaveta Orašanin i Mirka Vasiljević.

Glumački parovi koji se takmiče su: Nedeljko Bajić i Ana Sakić (Selo gori..), Milan Vasić i Tamara Dragićević (Miris kiše na Balkanu), Mladen Nelević i Sonja Damjanović (NMK), Danijel Korša i Katarina Ilić (TNT), Milorad Mandić i Anja Mandić (Iz iksa u iks).

Glumački žiri čine eminentni kritičari ove vrste TV forme: Branislava Džunov, Branka Otašević i Zoran Panović i odlučiće o tome ko će dobiti Zlatnu antenu za: najbolju režiju, scenario, direktora fotografije, montažu, kostimografiju i muziku.

Voditelji programa biće poznato TV lice Danijela Pantić i glumac Dejan Jelača.

Osim pomenutih nagrada organizatori su pripremili Zlatne antene i za nekolicinu proslavljenih imena našeg glumišta, koji su značajan trag ostavili u ovoj sferi televizijske forme.

Idejni tvorac i pokretač FEDIS-a, je novinar Nenad Milenković, a pokrovitelj Gradska opština Rakovica.

Dan pre početka Festivala, u utorak, 11. oktobra u restoranu Filmski grad, biće organizovana velika žurka uz prisustvo kandidata za nagrade i velikog broja javnih ličnosti iz sveta kulture, politike i privrede.

makonda-tracker