Proslava na sceni Ateljea 212

Na sceni Ateljea 212 u utorak devetog juna održana je premijera predstave Proslava u režiji Ive Milošević. Ovaj komad poznatiji je u svetu po filmu Festen danskih autora Tomasa Vinterberga i Larsa fon Trira, koji je snimljen 1998. godine po pravilima avangardn
0
1 / 5 Foto: Atelje 212

Rediteljka Iva Milošević odlučila je da se ovim komadom, na krajnje iscrpan i razotkrivajući način, pozabavi mračnim temama koje leže u jednoj porodici. Rasizam, incest, seksualno zlostavljanje, pedofilija, samoubistvo, silovanje, poricanje i potiskivanje, zanemarivanje, tek su vrh ledenog brega svih problema koji razaraju porodicu danskog industrijalca Helgea Klingenfeldta Hansena. Na rođendanskoj proslavi šezdesetogodišnjeg pater familiasa, oko svečanog stola okuplja se čitava porodica i njihovi prijatelji. Međutim, u prazničnom tonu punom zdravica, na videlo izlaze brojne patološke crte koje su odavno uništile identitete svih gostiju ovog nesrećnog skupa.

- Ono što je zanimljivo, jeste da se iznosi odnos pojedinca prema neprijatnoj istini, kao i koliko je potrebno da se zlo učini prozirnim, da bi se izazvala ljudska reakcija. U predstavi ima 16 likova i svi su negativci, a moj cilj je da se i sama publika oseti nelagodno, jer ovim komadom želim da podstaknem ljude da se zapitaju gde je danas nestala saosećajnost – kaže rediteljka.

U predstavi igraju Miodrag Krstović, Gorica Popović, Vlastimir Velisavljević, Renata Ulmanski, Ivan Jevtović, Radmila Tomović, Milan Mihailović, Feđa Stojanović, Bojan Žirović, Radovan Vujović, Sofija Juričan, Suzana Lukić, Jelena Petrović, Bane Jevtić i Bojan Perić uz pratnju pijaniste Miše Cvijovića.

Scenografiju potpisuje Gorčin Stojanović, a kostimograf je Maja Mirković. Rediteljka Iva Milošević je ranije u Ateljeu 212 uspešno postavila komade Put do Nirvane i Zmijsko leglo.

makonda-tracker