20. jun

JDP: "Zašto je poludeo Gospodin R?" na sceni "Ljuba Tadić"

0

Premijera predstave u režiji Bobe Jelčića "Zašto je poludeo Gospodin R?" na sceni "Ljuba Tadić" "Jugoslovenskog dramskog pozorišta" biće održana u

sredu, 20. juna 2018. u 20 časova.

foto: Maja Medić
foto: Maja Medić

Predstava "Zašto je poludeo gospodin R?" Rajnera Vernera Fasbindera i Mihaela Fenglera u režiji Bobe Jelčića biće od 20. juna na repertoaru "Jugoslovenskog dramskog pozorišta".

 

Zašto je poludeo gospodin R?
Zašto je poludeo gospodin R?foto: Maja Medić

Rajner Verner Fasbinder je rano počeo da piše priče i pesme i postavlja pozorišne predstave. Prvi kratki film snimio je sa dvadeset godina. Godine 1967. priključio se "action-theateru" u Minhenu gde je režirao, igrao i pisao, postavši vrlo brzo predvodnik trupe. Pošto se ona ubrzo raspala, Fasbinder je, s uglavnom istim umetnicima okupljenim oko sličnih ideja, formirao novu i nazvao je "Anti-theater". Ma kako uzbudljiva bila, njegova pozorišna karijera deluje sićušno u poređenju sa ogromnim uspehom na filmu i televiziji. Od 1976. godine, Fasbinder je međunarodna umetnička zvezda; dobija nagrade na vodećim filmskim festivalima, a premijere i retrospektive organizuju se u Parizu, Njujorku, Los Anđelesu. Bio je pokretač, pogon "Novog nemačkog filma". Iznenadna smrt simboličan je kraj jednog od najuzbudljivijih i najoriginalnijih perioda nemačke kinematografije.


Film Rainera Vernera Fasbindera i Mihaela Fenglera "Zašto je poludeo gospodin R?" snimljen je 1969. godine. Pored ostalih nagrada, osvojio je Zlatnog medveda na "Filmskom festivalu u Berlinu".

 

Zašto je poludeo gospodin R?
Zašto je poludeo gospodin R?foto: Maja Medić

Istoimenom predstavom Bobo Jelčić prvi put režira u "Jugoslovenskom dramskom pozorištu" i Srbiji uopšte. Jelčić je režirao je u svim većim pozorištima u Hrvatskoj, kao i u pozorištima u Nemačkoj, Švajcarskoj, Austriji i u "Hrvatskom narodnom kazalištu" u Mostaru. Profesor je glume na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Od 1995. godine sarađuje sa Natašom Rajković, koristeći nove metode u radu s glumcima. Reč je o specifičnom procesu tokom kog glumci, zajedno sa rediteljem, na probama razvijaju postavljene teme, postajući tako koautori predstava.

 

Dramaturgiju za predstavu uradila je Nataša Govedarica, scenografiju Aleksandar Denić, kostimografiju Maja Mirković, scenski govor Ljiljana Mrkić Popović, a dizajn svetla Dejan Draganov. U predstavi igraju: Boris Isaković, Nataša Tapušković, Branko Cvejić, Dubravka Kovjanić, Milan Marić, Bojan Dimitrijević, Jelena Stupljanin, Vesna Čipčić, Feđa Stojanović i Pavle Korać.

 

Plakat za predstavu
Plakat za predstavufoto: Promo

Na pitanje da kaže nešto više o predstavi, Bobo Jelčić rekao je:

 

 Stroj uzleta melje pojedinca. Fasbinder se buni protiv nehumanog napretka. Nama je blizak ovaj film, u vrijeme dok mi u našim zemljama koje su nastale poslije rata ili u vrijeme rata, nastojimo (mada ja ne volim tu vrstu analogija) prikačiti se za bolji život koji nam nudi EU ili neko drugo tijelo, kad naši političari konstantno govore o 4,0 % napretka, povjećanju BDP-a. Ako pratite vijesti, najčešće su rečenice o jednom fiktivnom porastu BDP-a, koji se onda preliva na porast plaća, penzija, sugerira se svim sredstvima ekonomska stabilnost, jedan napredak, suficit sredstava koje imamo, zapravo, jedna bolja budućnost. Pritom, ostale su u pojedincima traume od rata i ne samo od rata, a one traju. One ne prate uzlet koji je ipak fiktivno ukucan u naš medijski prostor. U tom smislu, zanima me što je intima u okviru jedne deklarativno političke situacije koja ne dopušta intimi da bude intima, koja se inficira svime pomenutim, pa se preljeva na nekakvu socio-psihološku stabilnost pojedinca. I pojedinac je u stanju, ili može doći u stanje frustracije, nezadovoljstva, pa i amoka. O tome se ovdje i radi."

Zašto je poludeo gospodin R?
Zašto je poludeo gospodin R?foto: Maja Medić

 

makonda-tracker