u narodnom pozorištu

Već 25 godina ima posebno mesto u našim srcima: Predstava Kir Janja obeležava jubilej

0

U četvrtak, 14. decembra 2017. godine ( 19.30), na Velikoj sceni Narodnog pozorišta, biće obeleženo 25 godina od premijere predstave „Kir Janja“ J.S. Popovića, u režiji Egona Savina.

foto: Promo
foto: Promo

U Narodnom pozorištu, naročito za predstave sa Velike scene, koju dele tri umetnička ansambla, ovakav jubilej je pravi poduhvat, a “Kir Janju“ za četvrtinu veka kontinuiranog igranja, koja se navršava u decembru 2017, čini najstarijom dramskom predstavom Narodnog pozorišta.


Komedija “Kir Janja” Jovana Sterije Popovića, u režiji Egona Savina, premijerno je izvedena na Velikoj sceni 25. decembra 1992. godine.
U prethodne dve i po decenije, na 234 izvođenja, na matičnoj sceni i gostovanjima, predstavu je videlo oko 85.000 gledalaca.


Pedstava je pretrpela veliki borj promena u glumačkoj podeli ali Kir Janja je od početka tu i timači ga legendarni Predrag Ejdus , koji je za ovu ulogu dobio i veliki broj nagrada. Pored njega igraju: Nada Blam, Andreja Maričić, Zlatija Ivanović, Predrag Miletić , Boško Puletić i Milan Šavija.


Reditelj predstave je Egon Savin, scenograf je Geroslav Zarić, kostimografkinja je Bojana Nikitović, kompozitorka je Ksenija Zečević.
Jubilarnom izvođenju prethoidće otvaranje izložbe „25 godina pd premijere –Kir Janje i Don Karloas“ autora Dragana Stevovića i Jelice Stevanovi, izložbu će otvoriti reditelj Egon Savin.

makonda-tracker