Beogradska filharmonija: Tradicionalni Novogodišnji koncert

Na tradicionalnom koncertu 24. decembra u 20 časova na Kolarcu, solista je Korki Sigel, majstor bluza na usnoj harmonici.
0
1 / 8

Beogradska filharmonija poznata je po neobičnim i nesvakidašnjim novogodišnjim programima. Ove sezone, kroz ciklus od pet koncerata, ravnopravno obeležava jevrejsku, islamsku, kinesku, kao i nove godine po gregorijanskom i julijanskom kalendaru.

Na koncertu 24. decembra u 20 časova, na Kolaracu, kojim Beogradske filharmonija obeležava Novu godinu po gregorijanskom kalendaru i uvodi Beograd u praznično raspoloženje, solista je Korki Sigel, majstor bluza na usnoj harmonici.

Uz dirigenta Stivena Guncenhauzera, specijalistu za pops koncerte, Sigel izvodi Rusoov bluz koncert Ulična muzika, a novogodišnji program dopuniće dela Gabrijelija, Markeza i Čajkovskog. 

Koncert je realizovan uz podršku Ambasade SAD u Beogradu.

Karijera Korkija Sigela započela je u legendarnom Sigel-Švol bluz bendu, koji je zabavljao goste u lokalu Peper u južnom delu Čikaga. Bluz je upoznavao sa legendama među kojima su bili Madi Voters, Vili Dikson, Badi Gaj i mnogi drugi. Čuveni dirigent Seiđi Ozava, pošto je čuo bend, oduševljeno je predložio njihov zajednički nastup sa Čikaškim simfonijskim orkestrom i tako uveo Korkija Sigela u svet klasične muzike. Prvobitno je Sigel uz pratnju simfonijskog orkestra izvodio dela drugih autora, a 1975. je dobio prvu ponudu da napiše aranžmane bluz pesama za orkestar i tako je nastao novi žanr – simfonijski bluz. Ubrzo su usledile porudžbine najvećih američkih simfonijskih orkestara, kao što su Njujorška filharmonija i Filadelfijski orkestar, sa kojima je često nastupao i kao solista. Sigel je objavio dva albuma za Deutsche Grammophon, 18 albuma i preko 35 izdanja za Vanguard, RCA, Alligator, Gadfly Records, a njegove svetske turneje snimao je Sony International.

Američki dirigent Stiven Guncenhauzer, muzički direktor Simfonijskog orkestra Lankastera, istovremeno je aktivan u SAD, Evropi, Južnoj Americi i Aziji. Snimio je preko dva miliona kompakt diskova i bio nominovan za Gremi (2003). Prvi je ambasador kulture savezne države Delaver i njegovo ime se vezuje za mnoge uspešne koncerte, ali i značajne kulturno-političke događaje.

makonda-tracker